2323636
Binnenland

Droogte funest voor beekvissen

Rivierdonderpad

Rivierdonderpad

NIJMEGEN - Waterschap Vallei en Veluwe start donderdagmiddag met het redden van de elrits, de beekprik en de rivierdonderpad. Dat zijn beschermde beekvissoorten die dreigen te stikken, omdat de Veluwse beken waarin ze leven bijna droog staan.

Rivierdonderpad

Rivierdonderpad

Samen met deskundigen vangt het schap eerst vissen in de Verloren Beek bij Epe. Vrijdag komt de Hierdense Beek aan de beurt. De vissen verhuizen naar de Grift, een watergang die nog wel genoeg water heeft. Als het heeft geregend en er weer water door de beken stroomt, kunnen de vissen zelf terug zwemmen naar hun oude plek, aldus het schap.

Het waterschap reageert met de actie op een oproep die RAVON uit Nijmegen donderdagmorgen deed. Volgens deze stichting voltrekt zich door het droogvallen van beken op de zandgronden van de Veluwe, Achterhoek en Noord-Brabant „een rampscenario.” Hele populaties bedreigde en beschermde beekvissoorten dreigen te verdwijnen. Waterschappen zijn verplicht de leefgebieden van beschermde soorten te beschermen.

Niet toekomstbestendig

Volgens RAVON toont deze periode van droogte aan dat „de huidige inrichting van beken niet toekomstbestendig is.” Als beken meer hun natuurlijke loop zouden terugkrijgen, met veel kronkels en bomen erlangs, zouden ze minder snel droogvallen.