Nieuws/Binnenland
2324276
Binnenland

Straffen tot 8 jaar geëist tegen Syriëgangers

ROTTERDAM - Tegen drie Rotterdammers die verdacht worden van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië, zijn donderdag celstraffen tot acht jaar geëist. De 32-jarige potentiële Syriëganger Mohamed R., anderhalf jaar geleden aangehouden in Spanje, hoorde de zwaarste straf tegen zich eisen.

Houssaine Z. en Saad C. - beiden 29 jaar - moeten volgens het Openbaar Ministerie zes jaar de cel in. Zij stonden op de terrorismelijst en hadden zich in Turkije bij het consulaat gemeld. Afgelopen februari werden ze naar Nederland gebracht en direct op Schiphol aangehouden.

De drie mannen zouden tussen eind 2015 en medio vorig jaar hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië, bij de aan Al-Qaida-gelieerde organisatie Jabhat al-Nusra. Het is niet duidelijk geworden wat ze daar zouden hebben gedaan en of er door hen zou zijn gevochten.

’Ik ken ze niet’

R. ontkent dat hij ooit in dat gebied is geweest en ook zegt hij de twee andere verdachten niet te kennen. In de Rotterdamse rechtbank zei hij: „Meneer de rechter, dat deze jongens ook uit Rotterdam komen, wil niet zeggen dat ik ze ken. Ik ken ze niet.”

Toch blijkt uit telefoongegevens dat R. en Z. kort voor hun vertrek tientallen keren contact met elkaar hebben gehad. Als daarnaar wordt gevraagd, beroepen beide mannen zich op hun zwijgrecht. Dat doen ze alle drie tijdens vrijwel de hele zitting.

Buurjongens

De voormalige buurjongens Z. en C. willen niet zeggen wat ze in Syrië hebben gedaan. Uit verklaringen van familieleden, met wie ze tijdens hun verblijf contact hebben onderhouden, blijkt dat ze hebben verteld dat ze in Syrië waren om voedsel en kleding uit te delen, of om van de drugs af te komen.