Nieuws
2324602
Nieuws

VRIJ op het water

Rivier tussen heuvels

Rustig de Maas af, langs Roermond, het centrum van de Limburgse handel.

Rustig de Maas af, langs Roermond, het centrum van de Limburgse handel.

Elke zomer gaan de VRIJ-redacteuren het water op. Op zoek naar bijzondere vaarplekken en om bijzondere mensen te ontmoeten. In deze aflevering gaat Epco Ongering naar de Limburgse Maas, een van de grootste en meest gevarieerde vaargebieden van ons land.

Rustig de Maas af, langs Roermond, het centrum van de Limburgse handel.

Rustig de Maas af, langs Roermond, het centrum van de Limburgse handel.

De industriehaven in Roermond ligt er pico bello bij. Niks industrie, dit is het centrum van de Limburgse handel. Achter ons ligt het populaire designer outletcenter en voor ons de glimmend gepoetste boten van Best Boats. Medeverantwoordelijk daarvoor is Tijn Teuwsen uit Malden. Hij heeft net zijn stage bij dit bedrijf afgerond. Hij studeerde nautisch business management aan de IVA-Driebergen en heeft vorige week zijn laatste examen gedaan.

„Het ging goed en nu mag ik volgende maand mijn mbo-diploma ophalen, dan ga ik hier vast werken”, vertelt Tijn. „Ik begon hier met de verkoop van de gebruikte boten, maar mag nu ook de nieuwe Pirelli ribs doen. Sinds mijn achtste zit ik al op het water, leerde zeilen bij de waterscouts. Ik heb drie CWO-brevetten en mijn vaarbewijs, want ik vind het leuk om veel diploma’s te hebben. Deze zomer ga ik proberen het marifoondiploma Marcom B te halen.”

Tijn Teuwsen: „Leuk om veel diploma’s te hebben.”

Tijn Teuwsen: „Leuk om veel diploma’s te hebben.”

Twee zwanen kijken ons na terwijl we de soepel de Maas opvaren. De traag stromende rivier vormt het hart van het Limburgse vaargebied. Aan de oever staan koeien voorovergebogen in het water. We passeren de skyline van Roermond met de beeldbepalende, fel bediscussieerde, 61 meter hoge toren van de Italiaanse architect Natalini. Overal langs de oevers zien we nieuwbouw, want wonen met uitzicht op de rivier is ondanks de mogelijke hoge waterstand populair.

De Oolderplas is vernoemd naar Ool, een buurtschap van Roermond. Op het schiereiland zijn veel steigers waar je kunt afmeren, maar het is ook een ideale plek om het anker uit te gooien. In Panheel is speciaal voor de jeugd Funbeach aangelegd. Verderop is de sluis van Heel. Als je die passeert, kom je bij Wessem en Maasbracht. In Wessem is een boulevard met nautische bedrijven. Maasbracht is bekend vanwege de hoogste sluis van ons land en de enorme Linssenwerf. Wij varen terug en nemen de afslag naar Marina Oolderhuuske. Opvallend zijn de witte watervilla’s, opgesteld in militaire slagorde en elk met een bootje voor de deur. Aan de palen kun je zien dat als het water stijgt, de villa’s meestijgen.

In de jachthaven Oolderhuuske liggen Christine van Schijndel en haar man uit Wijk bij Duurstede met hun Smelne motorjacht. „We varen vaak in Friesland, dat is ook mooi, maar alles is daar vlak. Hier is het heuvelachtig en bovendien prachtig fietsen. We doen op de vouwfietsen elke dag wel 30-50 kilometer. Je zit zo in Duitsland. De haven is prachtig en het water superschoon. Morgen wordt het warm, dan spring ik zo van de steiger het water in, want ik zwem graag. Volgende week gaan we weer terug naar het noorden, via het Leukermeer waar een mooie haven met binnenzwembad is.”

Christine van Schijndel: „Elke zo’n 30-50 kilometer fietsen.”

Christine van Schijndel: „Elke zo’n 30-50 kilometer fietsen.”

Wanneer we onder de N280 doorvaren, komen we op de Noorderplas. Daar is Area X, een fungebied met een groot strand en een waterski-kabelbaan. Er staat een wit paviljoen dat ooit dienstdeed in de Volvo Ocean Race. Vandaag vertoont zich niemand op het water. Daarom draaien we de haven van Roermond nog even in, waar de steigers vol met bootjes liggen. De stad is en blijft een eldorado voor bourgondiërs, shoppers en watersporters.

Riki en Lou Quax: „Herten is een fijne plek.”

Riki en Lou Quax: „Herten is een fijne plek.”

Watervogels spotten

In Herten is naast de oude haven een nieuwe aangelegd. Aan de oevers wordt gebouwd. Riki en Lou Quax uit Nederweert liggen met hun stalen Gruno in het nieuwe gedeelte met 520 ligplaatsen en splinternieuwe steigers. Een fijne plek, vinden ze. „Herten is een klein dorp, maar je hebt er alles. We draaien zó de plassen op. We hebben vaak gasten aan boord, gisteren nog acht man. De oudste is 92, een vriend van Riki’s overleden vader. Hij is gek op watervogels spotten en geniet op het voordek. Vogels genoeg!”