Nieuws/Binnenland
2324909
Binnenland

Zorgen om toeschouwers Vierdaagse

NIJMEGEN - De marsleiding van de Vierdaagse maakt zich zorgen over de tienduizenden toeschouwers die morgen in de brandende zon de intocht op de Nijmeegse ’Via Gladiola’ komen bekijken.

Marsleider Henny Sackers benadrukt dat het publiek flink moet blijven drinken. „De temperaturen lopen vrijdag flink op, veel water drinken is echt van belang”, aldus de Vierdaagse-leider. Hij wijst erop dat de toeschouwers formeel niet de verantwoording zijn van de organisatie. „Maar we zijn zeker met hun lot begaan”, aldus Sackers.

De wandelaars hebben zich toch nu toe kranig geweerd in de warmte. „De uitvalcijfers zijn dit jaar lager dan vorige edities. Daaruit concluderen we dat de lopers zich goed wapenen tegen de omstandigheden”, zo meldt de marsleider. Vandaag waren er 1225 uitvallers.

Veel wandelaars kennen blarenleed. Ze moeten flink geduld hebben om zich bij de Rode Kruis-posten aan de pijnlijke voeten te laten helpen. „De wachttijden bij de finish zijn aanzienlijk”, zo geeft Sackers toe. „Er wordt met man en macht gewerkt om de mensen zo snel mogelijk van dienst te zijn.” In de ’bergetappe’ van vandaag zijn twee wandelaars aangetroffen die met een nagemaakt polsbandje een te korte afstand liepen. Ze zijn gediskwalificeerd.