Nieuws/Binnenland
2326052
Binnenland

Nederlandse gezant op het matje geroepen

Suriname spreekt over ’agenda van herkolonisatie’ na uitspraken Blok

Stef Blok heeft een blauwtje gelopen in Suriname.

Stef Blok heeft een blauwtje gelopen in Suriname.

PARAMARIBO - De Surinaamse regering heeft de Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks ontboden en hem een protestbrief aangeboden. Aanleiding hiervoor zijn de ’destabiliserende en denigrerende uitspraken’ die minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vorige week heeft gedaan over Suriname. Dit heeft het overheidsorgaan Nationaal Informatie Instituut (NII) bekendgemaakt.

Stef Blok heeft een blauwtje gelopen in Suriname.

Stef Blok heeft een blauwtje gelopen in Suriname.

Volgens het NII zijn de uitspraken van Blok bedoeld om ’Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen’ zodat Suriname internationaal geïsoleerd raakt. Zijn uitspraken zouden kunnen horen bij een ’mogelijke agenda van herkolonisatie’, aldus het NII.

Woensdag publiceerde Zembla uitspraken van Blok waarin hij Suriname een ’failed state’ noemde omdat er sprake is van vele bevolkingsgroepen die niet vreedzaam zouden samenleven. De term ’failed state’ wordt internationaal gebruikt voor staten waarin het gezag van de overheid ontbreekt of onvoldoende is.

De regering in Paramaribo wil dat Blok zo snel mogelijk zijn uitspraken intrekt en excuses aanbiedt aan het Surinaamse volk. Verder zal Suriname de internationale gemeenschap ook informeren over deze kwestie, meldt de voorlichtingsorganisatie.

Contra-productief

De uitspraken van de minister staan voor Suriname in schril contrast met de wens van de Nederlandse regering om de relatie met Suriname te normaliseren. Dat zou betekenen dat Nederland weer een ambassadeur kan afvaardigen.

In juli vorig jaar verbood president Desi Bouterse de komst van ambassadeur Anne van Leeuwen, omdat Nederland zich te veel met de binnenlandse aangelegenheden van Suriname zou bemoeien. Het negatieve reisadvies van Nederland voor Suriname is daar een voorbeeld van, aldus het NII.