Nieuws/Buitenland
2328141
Buitenland

Macron ontslaat meppende medewerker

PARIJS - Een beveiliger van de Franse president Emmanuel Macron, die al was geschorst omdat hij in mei een betoger had geslagen in Parijs, wordt ontslagen. Het kantoor van de president maakte bekend dat dit gebeurt omdat „nieuwe feiten” aan het licht zijn gekomen.

De lijfwacht Alexandre Benalla raakte in opspraak door videobeelden op sociale media. Daarop was te zien hoe hij met een politiehelm op samen met agenten een demonstrant overmeestert. Volgens het Élysée-paleis was hij formeel alleen als waarnemer aanwezig bij de demonstratie, maar was hij „duidelijk verdergegaan.” Een woordvoerder van de president sprak van „onacceptabel gedrag.”

De nieuwe informatie is onder de aandacht van Macron gebracht, die daarop besloot hem te ontslaan, aldus het presidentiële kantoor. De beveiliger zou inmiddels door de politie in hechtenis zijn genomen en worden ondervraagd.

De medewerker van de Franse president was dan wel al ruim twee weken geschorst vanwege zijn losse handjes, vorige week werd nog wel van de diensten van beveiliger Benalla gebruik gemaakt. Op een foto van de spelersbus van het Franse voetbalteam na de WK-winst op de Champs-Elysees op 16 juli is Benalla te zien naast de chauffeur.