Nieuws/Buitenland
232958
Buitenland

Cyberaanval treft stralingsmeters Tsjernobyl

Tsjernobyl - UPDATE 18.23 uur - Het stralingsmonitoringssysteem in Tsjernobyl zou ook zijn getroffen door de cyberaanval, die dinsdag wereldwijd schade aanricht.

Het stralingsbewakingssysteem is offline, aldus autoriteiten, die zeggen dat stralingsniveaus nu met de hand worden gemeten. Dat schrijft Sky News.

Het lijkt erop dat computers bij de nucleaire centrales zijn getroffen door de ransomware. Ook het Oekraïense elektriciteitsnet en overheidsbureaus zijn verstoord.

Kernramp

Radioactieve stof daalt sinds de ramp met de kerncentrale bij Tsjernobyl nog steeds neer in de regio. De gevolgen van de zogenoemde meltdown in 1986 bij de gelijknamige Oekraïense plaats Tsjernobyl, vlak bij de grens met Wit-Rusland, waren desastreus.

Zo werden 600.000 mensen aan de hoogste straling blootgesteld. Door de brand die uitbrak, kwam een radioactieve rookwolk in de atmosfeer terecht. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 4000 mensen daardoor zijn overleden of nog zullen overlijden. Datzelfde geldt voor naar schatting 5000 mensen uit de overige besmette gebieden, waar 6,9 miljoen mensen woonden.

Later meer.