Nieuws/Buitenland
233037
Buitenland

Macron en Trump samen tegen chemische aanval

PARIJS - De Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Donald Trump zullen samenwerken om een gemeenschappelijk antwoord te vinden in het geval van een nieuwe chemische aanval in Syrië. Dat hebben zij dinsdag afgesproken tijdens een telefoongesprek.

Macron nodigde Trump tevens uit om de nationale feestdag 14 juli in Parijs te bezoeken. Die staat dit jaar in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het is 100 jaar geleden dat de Verenigde Staten zich in deze strijd mengden.

De Franse leider heeft eerder gezegd dat Parijs luchtaanvallen zou kunnen beginnen tegen doelen in Syrië als er een chemische aanval plaatsvindt.

De Verenigde Staten hebben maandag gezegd dat het Syrische regime een nieuwe aanval met chemische wapens voorbereidt. Het Witte Huis heeft de Syrische president Bashar al-Assad gewaarschuwd dat hij en zijn leger ,,een zware prijs'' zullen betalen als ze ,,nog zo'n massamoord uitvoeren met chemische wapens''.

Volgens de verklaring van het Witte Huis zijn de voorbereidingen die Syrië treft vergelijkbaar met die voorafgaande aan de aanval van 4 april. Toen kwamen bij een aanval met gifgas zeker zeventig burgers om in de door rebellen gecontroleerde stad Khan Sheikhoun. President Trump beval als reactie daarop een aanval met raketten op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat.

Franse diplomaten zeiden dat Parijs geen specifieke informatie is verstrekt over de nieuwe activiteit.

Macron lijkt zijn buitenlands beleid in overeenstemming te brengen met de Amerikaanse prioriteiten ter bestrijding van terrorisme. Tegelijk zoekt hij betere banden met Rusland, dat hij als langetermijnpartner beschouwt, in plaats van een directe bedreiging voor Europa.