Nieuws/Buitenland
2331088
Buitenland

Geweld Gaza eist levens aan beide kanten

Explosies van Israëlische bombardementen op Khan Yunis.

Explosies van Israëlische bombardementen op Khan Yunis.

TEL AVIV - UPDATE - In de Gazastrook zijn vrijdag vier Palestijnen omgekomen toen het Israëlische leger met tanks en vliegtuigen bombardementen uitvoerde. Volgens de Palestijnse autoriteiten zouden er ook ten minste 120 gewonden zijn gevallen. Palestijnen protesteren al maandenlang in het grensgebied met Israël.

Explosies van Israëlische bombardementen op Khan Yunis.

Explosies van Israëlische bombardementen op Khan Yunis.

Het Israëlische leger bevestigde dat ook een Israëlische soldaat om het leven is gekomen. De militair is doodgeschoten door militanten in Gaza.

Explosieven

Het leger zei dat het acht doelen van Hamas had aangevallen, nadat vanaf de Gazastrook op Israëlische militairen was geschoten. Ook zouden er explosieven over het hek aan de grens zijn gegooid. Drie van de doden waren leden van Hamas, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. Het vierde slachtoffer was een burger.

Het leger kondigde aan door te zullen gaan met de aanvallen. Zeker vijftien doelen zijn vrijdag aangevallen, waaronder opslagplaatsen voor wapens en materiaal, trainingsfaciliteiten, commandoposten en het hoofdkwartier van het bataljon.

Vanuit Gaza zouden vrijdagavond ook drie raketten zijn afgevoerd op Israël. Volgens Israëlische media heeft premier Benjamin Netanyahu zijn kabinet bijeengeroepen in verband met de escalatie van het geweld.

Update 00.58 uur:

Israël en Hamas hebben afgesproken om de vijandigheden in de Gazastrook te staken. „Egypte is het gelukt om de rust te herstellen door gesprekken te voeren met de twee partijen in Israël en Gaza. We hopen dat het standhoudt”, liet een Palestijnse functionaris weten.

Israël heeft nog geen officiële reactie gegeven. Een woordvoerder van het leger laat echter weten dat er voor zover bekend geen militaire activiteiten meer zijn in de Gazastrook.