Nieuws/Binnenland
2331412
Binnenland

Blok schrijft brief aan collega’s: ’Heel vervelend’

DEN HAAG - Minister Stef Blok is „graag bereid” na de zomer te gaan praten met zijn ambtenaren van Buitenlandse Zaken over de omstreden uitspraken die hij deed over onder meer integratie. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan zijn „beste BZ-collega’s.”

„Ik besef dat deze uitspraken ook collega’s binnen de BZ-organisatie persoonlijk raken. Dat vind ik oprecht heel vervelend”, laat de bewindsman weten.

„De reacties die mij nu bereiken neem ik dan ook serieus.” Minister Blok schrijft verder dat zijn medewerkers erop kunnen rekenen „dat ik dan ook met volle inzet en enthousiasme, samen met jullie, verder wil werken aan het Nederlands buitenlandbeleid.”

Blok deed zijn omstreden uitlatingen over migratie en de problemen met multiculturele samenlevingen ruim een week geleden op een besloten bijeenkomst voor Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. „Mijn woorden waren te scherp en dat is niet goed”, schrijft Blok aan zijn medewerkers.

Suriname

De Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) heeft vrijdag laten weten „zeer geschokt” te zijn over de uitlatingen van minister Stef Blok. De vereniging, die zegt op te komen oor de belangen van de 500.000 Surinaamse Nederlanders, noemt de gewraakte uitspraken „een minister van Buitenlandse Zaken onwaardig.”

Woensdag publiceerde Zembla uitspraken van Blok waarin hij Suriname een mislukte staat (’failed state’) noemde omdat er sprake is van veel bevolkingsgroepen die niet vreedzaam samenleven. De VSN weerspreekt dat en vindt dat de bewindsman de plank misslaat. „Nederland heeft juist in Suriname met zijn verdeel- en heerstactiek de groepen tegen elkaar uitgespeeld en zo de onafhankelijkheid op slinkse wijze doorgevoerd.”