Nieuws/Binnenland
2331904
Binnenland

Amsterdamse Noord/Zuidlijn geopend

AMSTERDAM - De Amsterdamse Noord/Zuidlijn is zaterdag officieel geopend. Na een toespraak van burgemeester Femke Halsema verrichtten acht Amsterdammers die rondom de stations van de nieuwe metrolijn wonen of werken de symbolische opening op het Centraal Station.

Onze verslaggever John Maes is aanwezig bij de opening. Volg onderaan dit bericht zijn tweets.

In de metro zaten bij aankomst leden van het Nederlands Kamerorkest, dat de Onvoltooide speelde van Schubert. Aansluitend namen de paar honderd genodigden de allereerste metro, M52 naar station Noord, waar nog eens zo’n duizend gasten ze stonden op te wachten met vlaggetjes. Onder hen omwonenden, medewerkers en hun gezinnen en bestuurders die betrokken zijn geweest bij de aanleg.

Burgemeester Femke Halsema tijdens de opening van de Noord/Zuidlijn.

Burgemeester Femke Halsema tijdens de opening van de Noord/Zuidlijn.

Halsema zei in haar toespraak dat de Noord/Zuidlijn mensen bij elkaar brengt. „De nieuwe lijn biedt kansen maar heeft ook veel gevraagd van de stad en de Amsterdammers.” Zo liep de bouw veel vertraging op en vielen de kosten, 3,1 miljard euro, twee keer zo hoog uit als begroot. Dieptepunt waren de verzakte huizen op de Vijzelgracht in 2008.

Voorafgaand aan de opening stipte cabaretier Martijn Koning nog even de pijnpunten aan over de totstandkoming van de metrolijn. „Ik zie wat tranen bij de bouwers, die hadden nooit verwacht hierbij nog aanwezig te kunnen zijn. Ze kunnen nu in vrede sterven”, grapte hij.

De nieuwe metro-lijn in kaart gebracht.

De nieuwe metro-lijn in kaart gebracht.

Wethouder Sharon Dijksma (verkeer en vervoer) bracht op station Noord een toost uit op de nieuwe metrolijn. „Amsterdam heeft de Noord/Zuidlijn nodig”, zei ze. „De stad groeit en we moeten blijven investeren in hoogwaardig openbaar vervoer. De Noord/Zuidlijn is daar een perfect voorbeeld van.” Doordat straks 121.000 reizigers per dag gebruikmaken van de lijn en onder de stad door reizen, krijgt Amsterdam volgens haar ook wat meer lucht. „Een beetje meer zuurstof voor alle Amsterdammers.”

De bouw duurde ruim vijftien jaar. Reizigers kunnen voortaan in een kwartier met de metro van Noord naar Zuid, of andersom. Hoewel de dienstregeling zondagochtend ingaat, kunnen belangstellenden zaterdag al een gratis ritje maken.