Nieuws/Binnenland
2332396
Binnenland

Stormloop op kerkelijk bouwafval

Hans en Trudy Hunik kochten zo’n beeld.

Hans en Trudy Hunik kochten zo’n beeld.

Om het laatste geld te vergaren voor de afronding van de ingrijpende verbouwing van de Eusebiuskerk in Arnhem, verkoopt de kerk haar bijzondere collectie luchtboogbeelden. Ondanks dat ze niet meer in goede staat zijn, is de belangstelling is groot.

Hans en Trudy Hunik kochten zo’n beeld.

Hans en Trudy Hunik kochten zo’n beeld.

„Eigenlijk is het bouwafval”, zegt projectleider Gerda Mulder. „Je koopt een stukje emotie.” Zo’n stukje emotie kost 1500 euro. Voor dat bedrag moet je dan ook nog zorgen voor eigen vervoer. Elk beeld weegt 150 kilo.

Hans en Trudy Hunik kochten zo’n beeld. En daarvan hebben ze geen spijt. Het beeld staat in hun appartement dat uitkijkt op de bekende kerk. „Ik liep over de markt en zag de beelden te staan. Ik vond ze direct mooi’, zegt Hans Hunik. ’Diezelfde avond waren we bij vrienden en die bleken er al een te hebben. Niet veel later waren wij veertig getrouwd en als cadeau voor onszelf hebben Trudy en ik een beeld gekocht. Een stukje Arnhem binnen.”

Mulder verkocht tot nu toe 31 beelden en 35 zogenoemde kraagstenen uit haar kerk. De opbrengst tot nu toe is ruim 62-duizend euro. Om 96 nieuwe beelden, replica’s, te laten maken is bijna een half miljoen euro nodig. „Met sponsorwerving moet dat lukken.”

De oorspronkelijke beelden zijn door de tand des tijds behoorlijk aangetast en om die reden losgemaakt van de kerk. De nieuwe beelden zijn van betere kwaliteit. Een aantal van de beelden staat opgesteld in een tijdelijke showroom, de Raadskapel van de kerk.