2333328
Binnenland

Nieuwe tip: jongen uit Soest gezien bij Movieland

Vrienden zoeken vermiste Koen (17) langs water

Vrienden van Koen zoeken langs het strand naar hun vermiste vriend.

Vrienden van Koen zoeken langs het strand naar hun vermiste vriend.

PACENGO - UPDATE 15.23 - Er is een nieuwe tip binnengekomen dat de in Italië vermiste Koen (17) uit Soest om half zes ‘s morgens bij attractiepark Movieland aan het Gardameer gezien zou zijn. Dat meldt een woordvoerder van de familie. Hij liep daar op straat in de richting van Lazise.

Vrienden van Koen zoeken langs het strand naar hun vermiste vriend.

Vrienden van Koen zoeken langs het strand naar hun vermiste vriend.

De zoektocht richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. De politie zoekt langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt. De camping en het attractiepark liggen zo’n vier kilometer uit elkaar.

Een vrouw zegt dat ze Koen met een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo.

De vrienden van Koen zoeken mee.

De vrienden van Koen zoeken mee.

Inmiddels is het meisje waarvan vermoed werd dat zij gesignaleerd was met Koen getraceerd. Het ging echter om een persoonsverwisseling en dat heeft de zoektocht nog niet verder gebracht.

De gemeente waar het vakantiegebied onder valt, is bezig met de huisvesting van het reddingshondenteam. In een sporthal wordt voor een team van 17 personen en hun honden een onderkomen ingericht.

Zondagmiddag is er een team van 150 tot 200 vrijwilligers bezig om veld voor veld uit te kammen. Ook de politie heeft extra manschappen ingezet.

Sporen

Diverse hondenreddingsorganisaties in Nederland hebben hun hulp aangeboden wat zeer door de familie op prijs wordt gesteld.

Van Dutch Rescue Dogs is een vrijwilliger samen met een zoekhond onderweg naar Italië. Aan het begin van de avond verwacht hij aan te komen. Vanavond, morgenvroeg en in de loop van de week zullen meer vrijwilligers vertrekken naar het Gardameer.

Een flyer met daarop een foto van Koen van Keulen.

Een flyer met daarop een foto van Koen van Keulen.

Zoekhonden werken anders dan speurhonden, die geursporen volgen. Zoekhonden kunnen worden ingezet als de geursporen door de hitte zijn verwaaid, bijvoorbeeld in een gebied met bossen en sloten.

Stichting Reddingshonden RHWW wachtte eerste nog op de goedkeuring van lokale politie, maar heeft inmiddels groen licht gekregen. Op korte termijn zal een team van elf honden afreizen naar Italië.

De familie is erg dankbaar voor alle hulp. „We zijn beide organisaties meer dan erkentelijk voor de bijdrage die zij leveren aan het opsporen van Koen. Allemaal vrijwilligers met het hart op de juiste plek”, aldus de familie.

De moeder van Koen, Greet van Keulen-Jager, deelde zaterdag ook een Italiaanse versie van de oproep naar haar zoon op Facebook. De oproep is al meer dan 40.000 keer gedeeld. Moeder Greetje vraagt iedereen om naar haar zoon uit te kijken en beschrijft wat hij aan had toen hij verdween.

Koen, die vakantie vierde met zijn familie op een camping in Pacengo aan het Gardameer in Italië, was donderdagavond met vrienden uit geweest. In de nacht van donderdag op vrijdag ging het groepje met de bus terug naar Pacengo. Koen bleef zitten terwijl de rest uitstapte, hij is vermoedelijk bij een volgende halte uit de bus gegaan.

Baarnsch Lyceum

Het Baarsch Lyceum, de school van Koen, leeft mee met de familie. „Wij zijn zeer ontdaan en weten niet goed wat te doen. De foto in de media van een vrolijke Koen, die we twee weken geleden nog actief gezien hebben bij het opbouwen van de podia voor de diploma-uitreiking, roept indringende emoties op. Wij hopen allen intens op een goede afloop en leven mee met de ouders en vrienden van Koen”, aldus de school in een verklaring op de website.

De hele campinggemeenschap aan het Gardameer is aan het zoeken naar de 17-jarige vwo-scholier. Vrijdag is het hele gebied al afgezocht met drones.

Ambassade

De Nederlandse consul in Italië is in gesprek met de lokale politie. De vermissing heeft voor Buitenlandse Zaken een hoge prioriteit.