Nieuws/Buitenland
233444724
Buitenland

Iran houdt zich niet aan atoomdeal en gaat uranium verrijken tot 60 procent

President Hassan Rouhani.

President Hassan Rouhani.

TEHERAN - Iran is begonnen met het verrijken van uranium tot een zuiverheid van 60 procent, meldt het hoofd van de nucleaire onderhandelingen. Daarmee gaat het land verder met het schenden van het internationale atoomakkoord uit 2015. Daarin ligt de grens op 3,67 procent zuiverheid.

President Hassan Rouhani.

President Hassan Rouhani.

Iraanse staatsmedia melden dat de belangrijke nucleaire installatie in Natanz duizend nieuwe centrifuges krijgt voor het verrijken van uranium. Op deze locatie werden eind vorige week, een dag na de ingebruikname van nieuwe centrifuges, problemen geconstateerd. Volgens Iran heeft aartsvijand Israël zich schuldig gemaakt aan sabotage.

Iran houdt zich met zijn nucleaire activiteiten niet aan de atoomdeal. Het akkoord moest voorkomen dat Iran nucleaire wapens kan produceren, een ambitie die Iran niet zegt te hebben. Voor deze wapens moet uranium tot boven de 90 procent zuiverheid worden verrijkt. Onder meer de grens van 3,67 procent werd gesteld in ruil voor de opheffing van sancties.

Ook ging Iran akkoord met controles van het Internationale Atoomagentschap (IAEA). De atoomwaakhond van de Verenigde Naties bevestigde eerder dit jaar dat Iran uranium tot 20 procent zuiverheid verrijkte, nadat het land dit zelf had aangekondigd. Dit jaar werden de inspecties van het agentschap beperkt.

Het akkoord werd nageleefd totdat de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump de Verenigde Staten medio 2018 eenzijdig terugtrok. De eerder opgeheven sancties op Iran werden toen weer hersteld. In een reactie daarop besloot Teheran zich niet langer aan het akkoord te houden.

Iran praat deze week met China, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland verder over het herstel van het nucleaire akkoord. De Verenigde Staten zijn via tussenpersonen indirect betrokken bij de besprekingen. Er wordt gekeken naar welke Amerikaanse sancties opgeheven moeten worden en wat Iran moet doen om zich weer aan het akkoord te kunnen houden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo