Nieuws/Binnenland
233482571
Binnenland

Kabinet voert druk op voor asielopvang

Dagelijks komen er veel vluchtelingen bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Ter Apel aan.

Dagelijks komen er veel vluchtelingen bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Ter Apel aan.

Den Haag - Provincies moeten weigerachtige gemeenten het mes op de keel zetten om te zorgen voor extra opvanglocaties voor asielzoekers. Ook gaat het kabinet – zonder toestemming van gemeenten – 24 panden van het Rijk omtoveren tot asielopvang.

Dagelijks komen er veel vluchtelingen bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Ter Apel aan.

Dagelijks komen er veel vluchtelingen bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Ter Apel aan.

De asielopvang in Nederland puilt nog altijd uit. Daarom zoekt het kabinet naarstig naar mogelijkheden om extra opvangplekken te creëren, zo blijkt vrijdag na de ministerraad. „Wij werken aan een wet waarin staat dat gemeenten de taak krijgen om locatie te bieden voor asielzoekers”, zegt staatssecretaris Van der Burg (Asiel). „Daarmee kunnen we gemeenten achter hun vodden aanzitten als zij achterblijven.”

Uiterlijk begin volgend jaar moet er een wet van kracht zijn die gemeenten verplicht asielzoekers op te vangen, zo heeft het kabinet besloten. Maar totdat die wet er is – wat dus nog vele maanden kan duren – zijn andere lapmiddelen nodig. Zo vraagt het kabinet provincies om in te grijpen bij gemeenten die niet voor genoeg opvangplekken zorgen. Een provincie kan dan besluiten om hotelkamers te regelen, op kosten van een weigerachtige gemeente.

Gedwongen asielopvang

Het kabinet is ook van plan om gemeenten gedwongen te laten meewerken aan asielopvang, zoals De Telegraaf eerder deze maand meldde. Dat kan door panden van het Rijk – zoals belastingkantoren, gevangenissen, kazernes en havens – om te bouwen tot asielopvang. Het kabinet heeft daarvoor zo’n 24 panden op het oog. „Door heel Nederland”, zegt Van der Burg.

Tot nu toe was het gebruikelijk dat een gemeente eerst akkoord moest gaan, maar volgens Van der Burg is dat niet verplicht. ’Wanneer het COA of het Rijksvastgoedbedrijf beschikt over een pand of grond, de bestemming past en de benodigde vergunningen aanwezig zijn, dan kan het COA ook zonder bestuursovereenkomst met de gemeente een locatie in gebruik nemen of houden’, schrijft Van der Burg vrijdag aan de Tweede Kamer.

De VVD-bewindsman zegt dwang als ’nederlaag’ te ervaren. „Het zal ongetwijfeld wat doen met het draagvlak in zo’n gemeente. Maar we willen in Nederland niet dat mensen op straat slapen.” De staatssecretaris erkent dat het opnieuw om een lapmiddel gaat. „Het kan ons de komende tijd helpen tot we dingen structureler hebben geregeld. We zien dat we anders dreigen vast te lopen.”

Ter Apel

In theorie zou dergelijke dwang ook ingezet kunnen worden voor extra aanmeldcentra, zegt Van der Burg. Dat zijn centra zoals Ter Apel, waar asielzoekers zich moeten melden als ze in Nederland aankomen. De staatssecretaris wil het eersp met praten proberen en is ’met één gemeente heel concreet in gesprek’ over een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers. Dit centrum zou wat druk weg moeten nemen bij het centrum in Ter Apel.

Er wordt al lange tijd over zo'n tweede locatie gesproken. Het kabinet wil eigenlijk in totaal vier van dit soort centra, maar ’dat zal een langetermijnverhaal zijn’. Wanneer een nieuw centrum zijn deuren kan openen, is nog niet helemaal duidelijk. „De locatie als zodanig gaat redelijk snel, verder zullen er nog een aantal verbouwingen moeten plaatsvinden.”