Nieuws/Buitenland
2335601
Buitenland

Trump en Pompeo halen fel uit naar Iran

SIMI VALLEY - De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw in harde bewoordingen uitgehaald naar Iran. In een Twitterbericht schreef hij in hoofdletters: „Bedreig nooit of te nimmer de Verenigde Staten, anders zult u lijden onder de gevolgen, zoals maar weinigen in de geschiedenis hebben geleden. Wij zijn niet langer een land dat uw krankzinnige woorden van geweld en dood zal dulden. Pas op!”

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo haalde zondag in weinig diplomatieke taal uit naar Iran. De Iraanse leiders hebben volgens hem meer weg van „de maffia dan een regering.” Zijn Iraanse collega Mohammed Zarif en president Hassan Rouhani noemde hij stromannen voor „de ayatollahs internationale oplichterskunsten.”

In zijn ’Supporting Iranian Voices’ speech kondigde Pompeo aan dat de VS met een radio-, televisie- en internetkanaal komen dat 24 uur per dag uitzendingen zal verzorgen in Farsi. „Wij zullen de lang genegeerde stem van het Iraanse volk steunen”, zei hij in Simi Valley, in Californië, voor een publiek van voornamelijk Iraanse Amerikanen.

Pompeo hield zijn toespraak nog geen dag nadat Rouhani de Amerikaanse president Donald Trump had gewaarschuwd om diens vijandige politiek tegen Teheran. Rouhani zei „dat oorlog met Iran de moeder aller oorlogen” is.