Nieuws/Binnenland
2336529
Binnenland

Verdachte stuurde foto van bureau Veranda

’Plannen voor aanslag op politiebureau Rotterdam’

Politiebureau Veranda in Rotterdam.

Politiebureau Veranda in Rotterdam.

ROTTERDAM - De twee mannen die vorige maand in Rotterdam zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terrorisme, zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland. Dat bleek uit chatgesprekken tussen de twee. Een van de verdachten stuurde ook een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam.

Politiebureau Veranda in Rotterdam.

Politiebureau Veranda in Rotterdam.

De twee Marokkaanse mannen van 22 en 27 jaar zitten vast en moeten 19 september voor de rechter in Rotterdam verschijnen in een niet-inhoudelijke zitting.

Bij de aanhouding van de mannen is beslag gelegd op telefoons, USB-sticks en andere gegevensdragers die in hun huis lagen. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Parijs

De aanleiding tot de aanhoudingen was informatie van de AIVD. Eén van hen zou na de ramadan een gewapende aanslag willen plegen in Parijs. Hij zou willen sterven als martelaar en benieuwd zijn wat hij in het paradijs ging aantreffen, meldt de politie.

Bij de aanhouding van de verdachten zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. De opgelegde voorlopige hechtenis is door de rechtbank met 90 dagen verlengd.

Een eerste, zogenoemde pro forma terechtzitting, is op 19 september bij de rechtbank Rotterdam. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.

’Ongemakkelijk gevoel’

Volgens politiechef Frank Paauw zorgt het voor een ’ongemakkelijk gevoel’ op het bureau. „Dit is de eerste keer dat een foto van een politiebureau in een dergelijk onderzoek wordt gevonden. En hoewel met de aanhoudingen de mogelijke dreiging is weggenomen en extra maatregelen niet nodig zijn, geeft dit ons een ongemakkelijk gevoel. Het heeft impact op de eenheid Rotterdam en op de collega’s in het hele land. Het doet ons opnieuw realiseren dat de dreiging in Nederland niet voor niets substantieel is en dat collega’s daarbij ook een specifiek doelwit kunnen zijn”, aldus Paauw.

De Nederlandse Politiebond (NPB) zegt bij monde van voorzitter Jan Struijs bezorgd te zijn over de informatiepositie van de politie en wijst op het belang van een goede vertegenwoordiging in de wijken, die onder druk staat doordat de politie volgens de NPB ,,piept en kraakt''. Wel prijst hij de manier waarop de korpsleiding snel openheid heeft gegeven over de potentiële aanslagdreiging. De verdachten waren volgens Struijs ,,in potentie niet, maar qua intentie wel tot veel in staat''.