Nieuws/Buitenland
2336801
Buitenland

Motief aanslag Toronto nog niet bekend

Toronto

Toronto

TORONTO - Het is nog niet bekend wat het motief is van de man die zondagavond (lokale tijd) het vuur opende in een drukke uitgaansstraat in de Canadese stad Toronto. Een woordvoerder van de politie zei dat het „te vroeg is om zeggen dat het om een terroristische aanslag gaat.”

Toronto

Toronto

Burgemeester John Tory van Toronto sprak tijdens een persconferentie zijn afgrijzen over de schietpartij uit op nieuwszender CBC: „Het incident speelde zich af in een vredig deel van de stad, het is bijna onvoorstelbaar dat zich daar zoiets afspeelt.”

Tory zei verder dat „de aanslag duidelijk maakt dat we hier te maken hebben met een vuurwapenprobleem. Wapens zijn in mijn ogen te makkelijk verkrijgbaar.” Volgens cijfers van de politie is het aantal vuurwapenincidenten het afgelopen jaar met 50 procent gestegen. Waarom het cijfer juist de laatste tijd zo is gestegen, wordt nog onderzocht.

Bij de aanslag is een dode gevallen en zijn dertien mensen gewond geraakt. De schutter is in een vuurgevecht met de politie gedood. Onder de gewonden is een negenjarig meisje, dat er slecht aan toe is. Ook enkele andere gewonden verkeren nog in levensgevaar.

De schietpartij had even na 22.00 lokale tijd plaats op straat in de levendige wijk Greektown. Getuigen vertelden de krant Toronto Star dat een blanke, in het zwart geklede man tussen de 30 en 40 jaar oud het vuur opende. Hij zou ongeveer 25 keer hebben geschoten.