Nieuws/Buitenland
2338925
Buitenland
Natuurbranden Griekenland

Zeker 74 doden door branden Griekenland

ATHENE - Het dodental door de grote natuurbranden die ten westen en ten oosten van de Griekse hoofdstad Athene woeden, blijft oplopen. Volgens de autoriteiten zijn er inmiddels 74 lichamen geborgen. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

De meest recente slachtoffers werden door hulpverleners gevonden in de buurt van de havenplaats Rafina, ten oosten van Athene. Het aantal slachtoffers loopt waarschijnlijk nog verder op. Veel gewonden verkeren in levensgevaar.

De Griekse premier Alexis Tsipras sprak over een ,,onbeschrijfelijke tragedie''. Hij kondigde drie dagen van nationale rouw af. Een van de jongste slachtoffers is een zes maanden oude baby, die overleed na rook te hebben ingeademd.

Het kustgebied in de buurt van Rafina is zwaar getroffen. In Mati vonden reddingswerkers op één plek de verbrande lichamen van 26 volwassenen en kinderen die elkaar omarmden toen ze bij de kust omsingeld werden door de vuurzee.

Volgens Griekse media worden in dorpen ten oosten van Athene nog steeds verkoolde lichamen gevonden. Verslaggevers van televisiezender Skai vertelden in een huis de lichamen van twee vrouwen en kinderen te hebben gevonden. „De vrouwen hadden de kinderen in vertwijfeling omarmd om ze voor de vlammen te beschermen”, zei een van hen.

Aan de oostkust: Mati en Rafina.

Aan de oostkust: Mati en Rafina.

Bent u in Griekenland en ondervindt u problemen door de bosbranden? Dan komen we graag met u in contact. Mail uw verhaal en telefoonnummer naar onze verslaggever Paul Eldering of gebruik onze WhatsApp-tiplijn 0613650952.

Een leeg strand in toeristisch Kineta.

Een leeg strand in toeristisch Kineta.

Het populaire toeristenplaatsje Rafina is grotendeels verwoest. Het vuur drong ook het centrum van de havenstad binnen. Honderden mensen werden met boten in veiligheid gebracht.

"Mensen met boten in veiligheid gebracht"

Ook in de buurt van Kineta, zo’n 40 kilometer ten westen van hoofdstad Athene, woedt een grote natuurbrand. Door de sterke wind hangen er ook rookwolken boven de Griekse hoofdstad. Foto’s tonen de beroemde Acropolis met een donkere, goudgele lucht op de achtergrond.

De kust ten oosten en westen van Athene is een populair vakantiegebied. Of er buitenlandse toeristen onder de slachtoffers zijn is niet bekend.

Noodtoestand

Premier Alexis Tsipras heeft wegens de branden zijn bezoek aan Bosnië afgebroken. In de provincie Attica is de noodtoestand uitgeroepen en Griekenland heeft hulp gevraagd aan de Europese Unie. „We hebben te maken met iets compleet asymmetrisch”, zei Tsipras.

Natuurbranden zijn in Griekenland niet uitzonderlijk. Een relatief droge winter heeft echter voor extra brandgevaar gezorgd. Tsipras sluit niet uit dat de branden zijn aangestoken.

Spanje en Cyprus schieten Griekenland te hulp om de branden in het land onder controle te krijgen. Het gaat om onder meer twee blusvliegtuigen, twee grote blusvoertuigen en in totaal 64 brandweermannen en paramedici.

Natuurbranden GriekenlandLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover