2340184
Buitenland

Rechtszaak Manafort week uitgesteld

WASHINGTON - De rechtszaak die deze week zou beginnen tegen Paul Manafort, de voormalig campagneleider van Donald Trump, is uitgesteld tot 31 juli. Rechter T.S. Ellis III heeft maandag ingestemd met een verzoek daartoe van de advocaten van Manafort. Hun cliënt is onder meer bank- en belastingfraude ten laste gelegd, maar ontkent schuld.

De verdediging had meer tijd gevraagd om het omvangrijke dossier beter te kunnen bestuderen. Het team van speciaal aanklager Robert Mueller, dat onderzoek doet naar mogelijk Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingsstrijd van 2016, vergaarde veel informatie over de handel en wandel van Manafort voordat deze voor Trump ging werken.

De aantijgingen wegens crimineel gedrag staan dan ook los van beïnvloeding van de stembusgang door het Kremlin. Ellis besloot ook de namen van de vijf getuigen bekend te maken voor wie Mueller immuniteit had gevraagd. Het proces zou oorspronkelijk woensdag beginnen. In september staat nog een tweede zaak tegen Manafort op de rol. Dan gaat het onder meer over omkoping van getuigen en zijn lobbywerk voor de pro-Russische regering van Oekraïne.