Nieuws/Buitenland
2341195
Buitenland

Dam in Laos stort in, honderden vermist

Met bootjes worden mensen geëvacueerd.

Met bootjes worden mensen geëvacueerd.

Honderden mensen worden vermist nadat een stuwdam bij een waterkrachtcentrale in San Sai in Laos is ingestort.

Met bootjes worden mensen geëvacueerd.

Met bootjes worden mensen geëvacueerd.

Hulpdiensten zijn ter plaatse om met boten mensen te evacueren. San Sai ligt in het provincie Attapeu in het zuidoosten van het land.

Gevreesd wordt voor veel mensenlevens. Meerdere dorpen zouden volgens de BBC zijn overspoeld door water na het instorten van de dam. Duizenden mensen hebben naar verluidt hun huis verloren. Beelden op Facebook van ABC Laos News tonen mensen die zich uit de voeten hebben gemaakt voor het snelstromende water. Op luchtfoto's zijn ondergelopen huizen te zien.

Lokale autoriteiten hebben de regering om noodhulp gevraagd, zoals kleding, medicijnen en drinkwater. Premier Thongloun Sisoulith is naar het getroffen gebied afgereisd om toezicht te houden op reddingswerkzaamheden.

De dam Xepian-Xe Nam Noy was in aanbouw. Laos is een van de armste landen in Azië, maar het heeft ambitieuze plannen voor het opwekken van energie. Door de bouw van een reeks stuwdammen wil het land de belangrijkste energieleverancier van de regio worden.

Volgens de bouwers is de dam bezweken door de hevige regenval van de laatste tijd. De doorbraak was maandagavond om 20.00 uur (lokale tijd), waardoor zo'n 5 miljard kubieke meter water is vrijgekomen.

Milieuorganisaties hebben vaak de noodklok geluid over de stuwdammen in het land. Vooral vanwege de gevolgen voor de waterstand in de Mekong, die van invloed is op de visstand en van belang is voor de vruchtbaarheid van de grond.