Nieuws/Buitenland
234134
Buitenland

VS: Syrië lijkt te hebben afgezien van aanval

BRUSSEL - Syrië lijkt volgens de Verenigde Staten geluisterd te hebben naar een Amerikaanse waarschuwing om geen nieuwe aanval met chemische wapens uit te voeren. ,,Het lijkt erop dat ze de waarschuwing serieus hebben genomen'', zei de Amerikaanse minister Jim Mattis (Defensie) woensdag tegen journalisten. ,,Ze hebben het niet uitgevoerd.''

Washington stelde maandag dat het Syrische regime een nieuwe chemische aanval leek voor te bereiden. Het Witte Huis waarschuwde de Syrische president Bashar al-Assad toen dat hij en zijn leger ,,een zware prijs'' zouden betalen als ze ,,nog zo'n massamoord uitvoeren met chemische wapens''.

Volgens de verklaring van het Witte Huis waren de voorbereidingen die Syrië trof vergelijkbaar met die voorafgaande aan de aanval van 4 april. Toen kwamen bij een aanval met gifgas zeker zeventig burgers om in de door rebellen gecontroleerde plaats Khan Sheikhoun. President Donald Trump beval als reactie daarop een aanval met raketten op een Syrische luchtmachtbasis.