Nieuws/Binnenland
234273
Binnenland

180 uur werkstraf geëist om bijtende hond

AMSTERDAM - Ze leefden in vrede boven elkaar in de Speelmanstraat in Nieuw-West. Totdat de nieuwe hond Charly van Anna B. haar buurmeisje greep in de binnentuin. Tegen B. is 180 uur werkstraf geëist wegens ernstige nalatigheid.

De Syrische familie, die in 2015 hun thuisland ontvluchtte vanwege de oorlog, is compleet gebrouilleerd met de Nederlandse buurvrouw. Huilend deed B. haar verhaal bij de rechter. Ze vertelde hoe haar zesjarige buurmeisje vorig jaar juli de kijktuin in glipte, waar ze net met de Amerikaanse stafford/pitbull Charly aan het trainen was. De 4-jarige hond, die uit het Amsterdamse asiel kwam, greep het meisje tot drie keer toe in het gezicht. Haar neus brak, een zenuw in het gezicht en een traanbuisje waren kapot. Ook haar hand was gehavend. De artsen hadden vier uur nodig om haar te opereren. Zij is voor het leven getekend.

In zijn slachtofferverklaring liet de vader optekenen, dat hij zijn goedlachse dochter kwijt is. ,,Zij is bang, durft niet meer alleen te slapen en haar gevoel voor veiligheid is ernstig aangetast. Wij kwamen naar Nederland voor de veiligheid van de kinderen, maar wij hebben daar als ouders voor mijn gevoel in gefaald.”

B. zegt dat zij niet had kunnen weten hoe ernstig de hond er geestelijk aan toe was. Hij werd na jarenlange mishandeling onderzocht bij de Universiteit van Utrecht. Die plaatsten hem terug in het asiel met een handleiding. Daarin stond dat hij niet goed was met andere honden. Later bleek dat de hond ook niet te vertrouwen was met kinderen tot en met 17 jaar. Overigens zat Martin Gaus in de zaal. Hij gaf advies over hoe te handelen met dit soort honden.

De ouders van Liana nemen het buurvrouw Anna B. vooral kwalijk dat zij na Charly nogmaals een grote Rotweiler als huisdier nam. Hun dochtertje, inmiddels 7, durfde daarop niet meer naar buiten. In een eerder kort geding werden de ouders in het gelijk gesteld dat de buurvrouw niet met die hond bij het meisje in de buurt mocht komen. Zij is daarop verhuisd.

Of de vrouw nog een straf krijgt voor het bijtincident met Charly, bepalen de rechters over twee weken.