Nieuws/Buitenland
2342764
Buitenland

Israël schiet Syrisch toestel uit de lucht

Archieffoto. Rook net over de grens van Syrië.

Archieffoto. Rook net over de grens van Syrië.

JERUZALEM - De Israëlische luchtafweer heeft boven de Golanhoogvlakte een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. Het ging om een toestel van de Russische fabrikant Soechoj dat het luchtruim van Israël 2 kilometer was binnengedrongen.

Archieffoto. Rook net over de grens van Syrië.

Archieffoto. Rook net over de grens van Syrië.

Volgens de verklaring vuurde Israël twee Patriot-raketten af. Een woordvoerder bevestigde dat de straaljager is geraakt en neergestort in het zuidelijk Syrisch deel van de grenszone. Over het lot van de bemanning kon hij niets zeggen. ,,We hebben tot dusver geen informatie over de piloten. Ik heb nog niet vernomen of er parachutes zijn waargenomen'', aldus luitenant-kolonel Jonathan Conricus.

De Israëlische strijdkrachten (IDF) gingen naar zeggen tot actie over nadat de gezagvoerder van de naderende jet in verschillende talen op meerdere frequenties op de risico's was gewezen. De autoriteiten waarschuwden de lokale bevolking op de bezette Golanhoogten tezelfdertijd door sirenes te laten loeien. Inwoners in het noorden van het land zagen de raketten langs vliegen. Ze hoorden daarop explosies, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Syrië weerspreekt dat het toestel door het Israëlische luchtruim vloog toen de raketten werden afgevuurd. Staatspersbureau SANA bericht dat het vliegtuig boven Syrisch grondgebied bezig was met luchtaanvallen. Het beschuldigt Israël ervan ,,terroristische organisaties'' te steunen in het zuiden van Syrië.