Nieuws/Binnenland
2342940
Binnenland
Hitte in Nederland

Boeren helpen met blussen brand Veluwe: ’Trots!’

OTTERLO - Boeren uit de regio werken zichzelf in het zweet om, vrijwillig, de brandweer te helpen het vuur in het Nationaal Park Hoge Veluwe te doven. Ze rijden af en aan met trekkers.

Dat vertelt Bernard Veraart, een medewerker van een boerenbedrijf uit de regio. „Ik kwam net terug van een andere klus. Iedereen is hier weg, dus ze zijn vol gas bezig. Als het nood is, leggen we het werk voor onszelf neer, en doen we wat de brandweer niet lukt.”

Disndagmiddag brak een grote brand uit in het buurtschap Oud Reemst. De brandweer stuurde veel materieel, maar de boeren worden ook opgeroepen. „Iedereen die een trekker kan rijden, is nu aan het rijden. Voor mij is er helaas geen trekker meer over.”

De boeren in de regio kennen een groot kameraadschap en dito verantwoordelijkheidsgevoel, zo bevestigen omwonenden, die trots zijn op de hulp. Bernard Veraart weet wat ze bedoelen. „Het is een soort vibe, zo van: Come on guys, we’re gonna do it. Vol gas. We geven op zo’n moment alles op, en gaan desnoods door tot middernacht.”

Natuurlijk missen boeren wellicht inkomsten, maar zulke dagen zijn ook positief, spannend, op het scherpst van de snede. „Het teamgevoel is ook zo mooi. Normaal ben je met de trekker op het land, alleen. Nu doe je het met z’n allen. Dat is echt bijzonder.”

Hitte in NederlandLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover