Nieuws/Binnenland
2344384
Binnenland
Hitte in Nederland

Code oranje voor extreme hitte

DEN HAAG - Het KNMI heeft 'code oranje' afgekondigd voor het hele land, behalve het Waddengebied. Met die kleur drukt het weerinstituut uit dat er ,,grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast''.

Code oranje kan om allerlei extreme weertypes worden afgekondigd. Wanneer het gaat om hoge temperaturen, zoals nu, waarschuwt het KNMI met deze kleurcode als de verwachte maximumtemperatuur drie etmalen achter elkaar hoger dan 30 graden is en het 's nachts niet koeler wordt dan 18 graden. De kans daarop moet wel minimaal 60 procent zijn.

Voor wat mensen concreet kunnen doen om zich voor te bereiden, verwijst het KNMI naar het Nationaal Hitteplan van het RIVM. Daarin staan tips als: beperk lichamelijke inspanning in de middag, houd de woning koel, drink voldoende en bescherm je tegen de zon.

Boven code oranje staat nog code rood, ook wel het 'weeralarm' genoemd. Dit is zeer uitzonderlijk: dit jaar gaf het KNMI slechts één zo'n alarm af: vanwege de zware storm die op 18 januari over het land raasde. Code oranje werd al vijf keer afgegeven in 2018, vooral vanwege zwaar onweer, maar geen enkele keer voor het hele land.

Hitte in NederlandLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover