Nieuws/Binnenland
2345898
Binnenland

’Blok neemt term ’failed state’ niet terug’

Suriname niet tevreden met excuses Blok

PARAMARIBO - De Surinaamse regering neemt geen genoegen met de excuusbrief die de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft gestuurd. De Nederlandse bewindsman neemt met zijn brief namelijk „niet de onjuistheden weg” die hij over Suriname heeft gezegd, reageert het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het zit de regering dwars dat Blok niet heeft teruggenomen dat Suriname een ’failed state’, een mislukte staat, zou zijn. Blok suggereerde in zijn praatje dat dit te maken heeft met de vele bevolkingsgroepen die in het land samenleven.

De minister heeft in een brief aan zijn Surinaamse ambtgenoot toegegeven dat zijn woorden aanstootgevend konden zijn en dat hij zich „in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten”, maar hij heeft zijn woorden niet teruggenomen.

Dit treft de Surinaamse regering in het bijzonder, omdat zij de multi-etnische bevolking juist „als een fundament van de Surinaamse bevolking ziet.” Ook is er geen sprake van niet-functionerende instituten of een verstoorde rechtsorde, aldus het ministerie.