Nieuws/Binnenland
2345991
Binnenland

Nederlandse chauffeur rijdt frontaal op betonnen pijlers

Twee Nederlanders zwaargewond door busongeval

AALTER - UPDATE - Door een busongeval bij Aalter in België zijn vier personen zwaargewond geraakt, onder wie twee Nederlanders. Een Nederlandse vrouw heeft een hersenschudding en een andere vrouw een aantal botbreuken. De twee andere zwaargewonden komen uit Groot-Brittannië, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Gent.

De slachtoffers zijn geboren in respectievelijk 1997 en 1967. De jongste ligt in een ziekenhuis in Tielt, niet ver van Aalter waar het ongeluk plaatsvond. De andere ligt in het Universitair Ziekenhuis Gent.

„De ene dame blijft in het ziekenhuis omwille van een hersenschudding. De andere liep ingedeukte wervels op en heeft flink wat pijn. Zij moet een paar dagen in het ziekenhuis blijven”, zegt een woordvoerder van het medisch rampenplan in Oost-Vlaanderen.

Op weg naar Londen

De bus was vanuit Nederland op weg naar Londen, meldt de federale politie. Het ongeval gebeurde om 2.28 uur, toen de bus bus frontaal inreed op betonnen pijlers bij wegwerkzaamheden op de E40. Het vermoeden is dat de chauffeur die niet heeft opgemerkt.

De politie onderzoekt de tachograaf, een standaardprocedure bij een busongeluk waarmee de rij- en rusttijden worden gecontroleerd. „Daarmee kijken we of vermoeidheid een rol heeft gespeeld”, aldus een woordvoerder van het OM.

Geen alcohol

In de bus zaten twintig passagiers en een chauffeur. Achttien van hen raakten gewond, onder wie de Nederlandse chauffeur. Hij had geen alcohol gedronken, zegt de woordvoerder. Hij mag het ziekenhuis in de middag verlaten.

Alle gewonden zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag naar ziekenhuizen overgebracht. Onder hen zijn minstens zes Nederlanders, van wie er twee in het ziekenhuis worden behandeld aan hun verwondingen. Het Belgische Openbaar Ministerie zegt dat er in totaal acht Nederlanders in de bus zaten. De gemeente Aalter laat weten dat er ook nog vijf buitenlandse inzittenden waren die in Nederland wonen.

De twee andere zwaargewonden komen uit Wales en Engeland. Een vrouw uit Wales liep zeer zware botbreuken op en moet worden geopereerd.

De bus was op weg van Amsterdam naar Londen en reed in het holst van de nacht op een betonnen vangrail, waar werkzaamheden plaatsvinden. De bus kantelde. Er waren geen andere voertuigen bij betrokken.

Volgens de federale politie was er geen probleem met de rij- en rusttijden van de Nederlandse chauffeur, en voelde hij zich goed. „Maar toen hij ineens de werken opmerkte was het te laat”, aldus Geert Allemeersch van de federale politie tegen Het Nieuwsblad.

Oostenrijk

Het Nederlandse busbedrijf Oostenrijk Touringcars leverde de bus met chauffeur. Het bedrijf rijdt de lijndienst Amsterdam-Londen in opdracht van de Franse lange afstand vervoerder Quibus, een dochter van de Franse spoorwegen.

„Busvervoer in Europa raakt steeds meer in trek, omdat het goedkoper is dan trein en vliegtuig en soms ook sneller”, zegt adjunct-directeur Carlo Cahn van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer.

Ook hij vraagt zich af waarom de chauffeur tegen het beton aanreed. „Volgens zijn familie gaat het redelijk met hem. Wij zijn benieuwd naar zijn verhaal”, aldus Cahn, die mede namens het busbedrijf spreekt. Ook een woordvoerder van Oostenrijk wacht op zijn verklaring.

Weet u meer over dit ongeval? Meld u dan via onze Whatsapp-tiplijn.