Nieuws/Binnenland
2346161
Binnenland
Hitte in Nederland

Hoera, het regent... (een beetje)!

Een regenbui in Breda.

Een regenbui in Breda.

Breda - De Speld grapte er een paar dagen geleden al over: ’Buienradar failliet wegens gebrek aan regen’. Vanochtend is na een lange droge periode op enkele plaatsen in Nederland tóch wat neerslag gevallen.

Een regenbui in Breda.

Een regenbui in Breda.

Op sociale media reageren mensen verheugd en sturen filmpjes van natte tuintafels, druppels op autoruiten en vochtig asfalt. Vooral dat laatste kan problemen voor het verkeer veroorzaken. Zo waarschuwt een weginspecteur in Brabant voor gladde lagen op het wegdek. Door stofdeeltjes op de weg trekken water en olie niet in het asfalt, maar blijven op het wegdek liggen.

In Zeeland werden vanochtend wat druppels waargenomen. „Net even alle kussens van het tuinstel binnengehaald”, schrijft iemand op Twitter. Ook in Breda spetterde het een beetje. Inwoners van de stad gingen met paraplu’s de straat op.

Weerplaza voorspelde het al. In het zuiden en zuidwesten valt woensdag lokaal een flinke (onweers)bui, maar de buien nemen geleidelijk weer af. Het wordt tropisch warm met 30 tot lokaal 35 graden, het warmst in het oosten.

Donderdag en vrijdag wordt het nog heter. In het binnenland kan het dan 36 of 37 graden worden. Zeer lokaal kan er in de middag weer een enkele onweersbui tot ontwikkeling komen.

Neerslagtekort

Het is nu droger dan het in 1976 op 25 juli was. Het neerslagtekort bedroeg toen gemiddeld over het land circa 257 millimeter. Dat is dit jaar 261 millimeter. Daarmee is het voor het eerst droger dan in 1976, meldt Weeronline.

De waterschappen en waterbedrijven nemen veel maatregelen om schade en calamiteiten door de droogte te voorkomen. Zo gelden er sproeiverboden, worden veendijken beregend en kades geïnspecteerd en is hier en daar de waterdruk verlaagd.

Brandgevaar

Bosbouwers en de brandweer waarschuwen dat ook in Nederland het risico op natuurbranden toeneemt vanwege de grotere weerextremen.

Hitte in NederlandLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover