Nieuws/Buitenland
2346226
Buitenland

Tientallen doden door aanslagen zuiden Syrië

DAMASCUS - Islamitische Staat (IS) heeft woensdag in het zuiden van Syrië een van zijn bloedigste terreuracties van de afgelopen maanden uitgevoerd. De terreurgroep pleegde vier zelfmoordaanslagen in de zuidelijke stad As-Suwaydi en in naburige dorpen, onder meer bij een markt. Het hoofd van de regionale gezondheidsdienst sprak van 96 doden en 176 gewonden.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde dat de gecoördineerde actie 156 levens eiste, van 94 veiligheidsfunctionarissen en 62 burgers. Door de vele gewonden, van wie velen ernstig, kan het dodental nog oplopen. IS claimde meer dan honderd slachtoffers te hebben gemaakt.

As-Suwayda staat onder controle van de regering van president Bashar al-Assad. In en rond de stad leverden overheidstroepen en IS-strijders, die ook bewoners gijzelden, urenlang strijd. Volgens het Syrische staatspersbureau Sana heeft het leger van Assad de rust hersteld en de IS-strijders teruggedreven; 38 van hen kwamen om het leven inclusief de zelfmoordterroristen. Twee van hen werden doodgeschoten voordat ze hun bomgordel tot ontploffing konden brengen.