Nieuws/Binnenland
2346778
Binnenland

Staat niet aansprakelijk voor doden kapers De Punt

Amsterdam - De mariniers die een einde maakten aan de treinkaping in De Punt in 1977 hebben geen onrechtmatige instructies gekregen en de Staat hoeft de nabestaanden van twee Molukse kapers geen schadevergoeding te betalen.

De zaak was aangespannen namens de nabestaanden van twee omgekomen kapers die door de mariniers zouden zijn ’geëxecuteerd’ en duurde bijna twee jaar. De Haagse rechter maakt in een drie kwartier durende samenvatting van een lijvig vonnis (50 pagina’s) gehakt van die beweringen.

Volgens de familie van de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja waren de twee van dichtbij geëxecuteerd. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld was er een geheim bevel aan de mariniers uitgegaan om alle kapers te doden. De Staat heeft altijd ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld.

De rechtbank oordeelde dat de mariniers in de ,,achteraf gezien onjuiste, maar oprechte en daarom verschoonbare" veronderstelling waren dat het geweld nodig was. Het was schemerig in de trein, het was een hectische en chaotische situatie en de mariniers moesten in een fractie van een seconde beslissingen nemen.

Op 23 mei 1977 kaapten negen gewapende Molukkers een trein bij het dorp De Punt in Drenthe. Tegelijkertijd werd een basisschool gegijzeld in Bovensmilde. Bijna drie weken later, op 11 juni, maakten mariniers een einde aan de treinkaping. Hierbij kwamen zes kapers en twee gegijzelden om het leven, door kogels van de militairen. Drie kapers kregen destijds zes tot negen jaar celstraf opgelegd.

De zitting kon woensdag opnieuw rekenen op massale belangstelling. Tientallen familieleden, kennissen en geïnteresseerden waren naar de rechtbank gekomen. Er moest een aparte videozaal worden ingericht om iedereen een zitplek te geven.

De nabestaanden van de treinkaping bij De Punt in 1977 gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Den Haag. Dat zei hun advocaat Liesbeth Zegveld direct na afloop van de uitspraak. ,,Dit vonnis is zo raar, het schreeuwt om hoger beroep”, aldus de advocaat.