Nieuws/Binnenland
2348083
Binnenland

Nederlander dood gevonden in auto Barcelona

Barcelona - De Spaanse politie is een onderzoek gestart naar de verdachte omstandigheden rondom een dode en een gewonde man in een auto in Barcelona. De politie trof de mannen aan in een voertuig. Beiden droegen een wapen. Het gaat om twee Nederlanders, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag.

Volgens El Periódico, de grootste en best ingevoerde krant in Barcelona, zouden de twee mannen zondagnacht na een kroegbezoek in de buurt van de Rambla de Poblenou in hun auto zijn gestapt. Dat had een Duits nummerbord. Ze waren nog geen honderd meter ver, toen ze zouden zijn beschoten door één of meerdere mensen op een witte motor. Die motor is nog niet teruggevonden. De krant baseert zich op politiebronnen.

De Spaanse politie bevestigt de schietpartij rond de Rambla de Poblenou – en bevestigt ook dat de beide mannen een wapen droegen.

Reanimatie

Om half drie ’s ochtends waren hulpdiensten ter plekke. Eén van de beschoten Nederlanders was ter plekke dood. Hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar tevergeefs. De andere, gewonde, man, zou door mensen met een auto met een Nederlands nummerbord naar de Eerste Hulp van het dichtbij gelegen Hospital del Mar zijn vervoerd, aldus El Periódico.

De krant meldt ook dat de Mossos d’Esquadras ervan uitgaan dat het om een geschil ging tussen criminele groeperingen. De Catalaanse politie doorzoekt beelden van veiligheidscamera’s in de buurt op zoek naar meer aanwijzingen over de daders en details over de schietpartij.

Geliefd oord

Spanje is een geliefd oord voor Nederlandse criminelen. In 2015 werd de toen voortvluchtige Jori van S. en toenmalig lid van motorclub No Surrender bijna geliquideerd in Barcelona. Van S. stond in Nederland op de Nationale Opsporingslijst vanwege een schietpartij in Eindhoven. Het jaar ervoor liet een kopstuk van de ’Mocro-maffia’, Samir ’Scarface’ Bouyakhrichan, het leven bij een aanslag vanuit het criminele milieu. De Spaanse politie pakt vrijwel maandelijks Nederlanders op voor vooral drugshandel en de kweek van hennep. Het land is een belangrijk doorvoergebied voor drugs uit Marokko.

Tommy

Ook de Brabander Tommy van der Sommen zou in Spanje en mogelijk in Barcelona zitten. Hij staat sinds 25 juli op de Nationale Opsporingslijst en blijkt de spil te zijn in een groot internationaal drugsnetwerk. In 22 mei 2017 is hij in Nederland veroordeeld tot 9 jaar cel wegens drugshandel, witwassen en mishandeling.