Nieuws/Binnenland
234839
Binnenland

Onderzoek naar mishandeling in verpleeghuis

Sonja Rondberg toont een foto van haar mishandelde moeder.

Sonja Rondberg toont een foto van haar mishandelde moeder.

Hellevoetsluis - Een 84-jarige vrouw die na een zware afranseling in verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis ernstig gewond raakte, heeft volgens haar familie onvoldoende medische zorg gekregen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de politie doen inmiddels onderzoek naar de zaak.

Sonja Rondberg toont een foto van haar mishandelde moeder.

Sonja Rondberg toont een foto van haar mishandelde moeder.

Volgens Sonja Rondberg, de dochter van het slachtoffer, werd haar moeder Elisabeth eind mei in haar kamer door een medebewoner met een stok afgeranseld. Door het verpleeghuis werd geen ambulance gebeld. „De verpleegarts deed de verwondingen af als kneuzingen”, vertelt Rondberg, die stelt de volgende dag zelf de ambulance te hebben gebeld. „Het verpleeghuis heeft dat verzuimd. In het ziekenhuis bleek mijn moeder bloedingen onder haar schedel en een breuk in haar voet te hebben.”

Het verpleeghuis kwam eerder in opspraak nadat het vorig jaar een ’plascontract’ had opgesteld waarin stond hoe vaak een bewoner per dag naar het toilet mocht. Daarnaast staat zorginstelling Careyn waar het verpleeghuis onder valt onder toezicht bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dit nadat ze vorig jaar kwamen te staan op de zogenoemde ’zwarte lijst’ met verpleeghuizen.

Rondberg vindt dat Grootenhoek behoorlijk tekort is geschoten. „De ambulancemedewerker was ook verbaasd dat er niet meteen een ambulance op de dag zelf was gebeld. Daarnaast zat de deur van mijn moeders kamer niet op slot, terwijl dat wel zo had moeten zijn”, vertelt Rondberg, die er vervolgens op stond dat haar weerloze moeder naar een ander verpleeghuis ging.

„In het ziekenhuis bleek mijn moeder bloedingen onder haar schedel en een breuk in haar voet te hebben.”

„In het ziekenhuis bleek mijn moeder bloedingen onder haar schedel en een breuk in haar voet te hebben.”

Een woordvoerder van Careyn erkent dat niet meteen na de mishandeling een ambulance is gebeld. „Er zijn twee artsen geweest die hebben geconstateerd dat de verwondingen kneuzingen waren. Zij hebben ingeschat dat de patiënt niet naar het ziekenhuis hoefde. Naar aanleiding van de commotie is mevrouw naar een ander huis overgebracht. Het is niet vreemd dat de artsen in Grootenhoek een andere inschatting hebben gemaakt. Mevrouw zit in een rolstoel of ligt in bed. Heel vervelend, maar het is te verklaren.”

Careyn vindt niet dat ze steken hebben laten vallen. „We hebben alles uit de kast gehaald om deze patiënt te helpen. Zo hebben we een plekje in een ander huis gevonden. De vermoedelijke dader hebben we extra medicatie en bewaking gegeven. Alles is volgens het boekje gegaan. Het is heel vervelend dat dit soort dingen gebeuren, maar dit gebeurt in alle verpleeghuizen. Dit is niet uitzonderlijk. Je hebt soms te maken met mensen met gedragsproblemen.”