Nieuws/Buitenland
2349928
Buitenland

Verrassend grote bestelling - nu het nog kan

’Vlaggetjes Trump op losse schroeven door eigen handelsoorlog’

FUYANG - De rood-wit-blauwe vlaggen voor de campagne voor Donald Trumps tweede verkiezing als VS-president worden gefabriceerd in China en zijn klaar om verscheept te worden, maar mogelijk worden ze binnenkort duurder. Vermoedelijk moet Trump zelfs op zoek naar een nieuw bedrijf.

Dat heeft alles te maken met de handelsoorlog met China, schrijft persbureau Reuters, die ironisch genoeg door Trum zelf werd gestart. De vlaggetjes, waarop nu de woorden ’Keep America Great!’ prijken, worden vermoedelijk fors duurder.

Bij het bedrijf Jiahao Flag Co Ltd werken vrouwen aan naaimachines om badlakens van de Trump 2020-vlaggen op maat te snijden. Anderen binden ze samen tot pakketjes voor verzending. Onlangs heeft de fabriek ineens een grote bestelling gekregen. Sinds maart werden 90.000 banners gefabriceerd - een ongekend hoog aantal voor het deze tijd, normaal het laagseizoen.

Volgens manager Yao Yuanyuan heeft dat te maken met de handelsoorlog. „Dat heeft met elkaar te maken”, aldus Yanyuan. „Ze bestellen alvast veel, en maken gebruik van de tarieven die nog niet omhoog zijn gegaan. Nu zijn de prijzen nog laag.”

Vooruitziende blik

De Amerikaanse regering kondigde pasgeleden importtarieven aan voor Chinese goederen met een waarde van 34 miljard. Toen China reageerde met gelijke middelen, kondigde Trump nieuwe tarieven aan voor producten met een waarde van 200 miljard, vergezeld van het dreigement alle import te belasten – inclusief vlaggetjes en badlakens, dus.

Trump lijkt nu eieren voor z’n geld te kiezen, en bestelt, nu het nog kan, alle vlaggetjes in sneltreinvaart.

Trouwe klant kwijt

Het bedrijf Jiahao Flag Co Ltd maakt al jarenlang vlaggetjes voor Trump, en verzorgde ook de campagne ’Make America Great Again’, maar de handelsoorlog lijkt een wig te drijven tussen de twee succesvolle partners.

„Als hij [Trump, red.] zo doorgaat met importtarieven, en blijft heulen met degenen die tegen China zijn, kan ik zeker geen nieuwe bestellingen accepteren”, aldus Yao Yuanyuan.