Nieuws
2352637
Nieuws

Crash Bandicoot

In de jaren ‘90 waren er twee personages die altijd probeerden om elkaar te slim af te zijn: Crash Bandicoot en Spyro The Dragon. Crash de buideldas en Spyro het paarse draakje proberen nu opnieuw om boven elkaar uit te steken, want Spyro wil dit jaar vlammend naar de PlayStation 4 en Xbox One komen. Zijn eeuwenoude rivaal Crash Bandicoot is hem daarentegen al enkele stappen voor.

Dit uilskuiken pakt na een succesvolle PlayStation 4 release vorig jaar, flink uit op Xbox One, PC en zelfs de Nintendo Switch. Je kunt met een verzameling van de drie beste Crash Bandicoot-games aan de slag, al zijn die beste games misschien net wat te moeilijk voor de kleintjes.

Wat is het?

De titel van de Crash Bandicoot N. Sane Trilogy verraadt ons veel. Het is een trilogie van drie knotsgekke games die om Crash Bandicoot, een genetisch gemanipuleerde buideldas, draaien. Maar de titel verraadt nergens dat het over een remaster van die games gaat. En dat is niet meer dan terecht. Want de collectie is zoveel meer dan dat. Ontwikkelaar Vicarious Visions snapt dat we tegenwoordig in een bos van opgepoetste titels leven en wilde meer dan gepolijste platformgames neer zetten.

Het verhaal in de games is hetzelfde gebleven en, zoals bij veel games uit de jaren ‘90, redelijk eenvoudig. In het eerst deel is Crash Bandicoot ontsnapt uit het laboratorium van de doorgedraaide professor Neo Cortex en gaat hij op pad om zijn vrienden en zijn vriendinnetje te redden. Het tweede en derde deel volgen Crash Bandicoot ook, terwijl professor Neo Cortex weer snode plannen heeft en Crash allerlei obstakels in de vorm van bazen en talloze vijanden oplegt.

Waar het verhaal gelijk is gebleven is wat betreft de grafische kant alles volledig aangepast. En dat moest ook wel, want destijds waren puntige vormen en schermen gevuld met pixels nog de normaalste zaak van de wereld. Maar in dit tijdperk kan dat niet meer. Bovendien vormden Crash Bandicoot ooit samen met Spyro het draakje de mascottes van PlayStation. En dan kun je niet met half werk aan komen. Dus moesten de games naar een 4K resolutie getild worden met soepele vormen, felle kleuren en vloeiende animaties.

En dat is gelukt. De games zijn volledig gerenoveerd en ogen als compleet nieuwe games die voor minder dan 40 euro te koop zijn. Maar onder dat nieuwe frontje hangen nog steeds drie platform games die een oude ziel hebben. Op zich is dat niets slechts, want de Crash Bandicoot games komen uit een tijd dat platform spellen op hun best waren en spelers naar hartenlust door talloze ijzersterke games renden en sprongen.

Is het wat?

Spelers moeten in deze Crash Bandicoot games dan ook als vanouds rennen, springen en als een wervelwind tollen om door de levels heen te komen. Wat dit betreft zijn dit echt platformers die hun eigen ding deden en nog steeds doen. Want het zijn pittige games die je uitdagen, maar je ook flink aan het lachen kunnen maken met hun flauwe humor.

Het pittige element in Crash Bandicoot komt enigszins terug in de verschillende optionele doelen. Deze doelen lopen uiteen van het kapot maken van alle kistjes in de levels en het vinden van verschillende edelstenen en andere objecten. Maar los van deze optionele doelen die voor uitdaging zorgen, komt het pittige element naar voren in het spelen zelf. Je zult namelijk ontzettend vaak het loodje leggen. De Crash Bandicoot games vergen timing en precisie van je, want als je een milliseconde te vroeg of te laat reageert, ga je af en verlies je een leven.

En er zijn talloze manieren in de Crash Bandicoot games om game over te gaan. Maar ze zijn allemaal hilarisch uitgewerkt en zorgen meer dan eens voor een flinke glimlach op je gezicht. Zeker in de levels die voor afwisseling zorgen pakt de game ontzettend uit. Zo kun je in de levels waarin je op een wild zwijn rijdt een misser maken en pardoes tegen het scherm geplakt worden. In de levels waarin je achterna gezeten wordt door een enorm rotsblok ren je richting het scherm, tenzij je te langzaam bent. Dan word je geschept door een rots om eraan te blijven plakken.

Het is over het algemeen erg grappig als je af gaat, maar het vele doodgaan kan ook voor wat frustratie zorgen. Want door de moeilijkheidsgraad die telkens wat omhoog gaat als je een level verder komt, zul je het ‘game over’ scherm regelmatig zien. En dat is iets wat snel oud wordt en de games ondanks hun bijzonder kindvriendelijke verschijnen toch wat minder geschikt maken voor de kleine gamers onder ons. Vooral omdat de minder responsieve besturing zo nu en dan veroorzaakt dat je voor de zoveelste keer in een gat valt.

Plus- en minpunten

+ compleet opnieuw opgebouwd naar de huidige maatstaf

+ blijft trouw aan zijn oude formule

+ drie toffe games voor een scherpe prijs

- de besturing werkt niet altijd even lekker mee

- misschien net wat te moeilijk voor de kleintjes

Conclusie

Gelukkig gooien deze minpuntjes geen roet in het eten, want de Crash Bandicoot games zijn werkelijk fantastisch. De spellen ogen als nieuw en bieden toch de gameplay waar de fans zo van smullen. Crash Bandicoot is bovendien niet alleen voor de PlayStation bezitters, maar ook voor de Xbox One en Nintendo Switch uitgekomen. En door die laatste versie kun je ook genieten van de dolle fratsen als je onderweg bent. En zeker met dit heerlijke zomerse weer is het geweldig om lekker in je strandstoel te genieten van een vrolijke, goed ogende maar vooral knotsgekke game.

Deze review is in samenwerking met XGN.nl