Nieuws/Binnenland
2352853
Binnenland
Hitte in Nederland

Natuurbranden grijpen om zich heen

Bosbrand in Maarheeze

Bosbrand in Maarheeze

Schiermonnikoog - UPDATE 16.14 uur - In heel het land is het donderdag adembenemend heet, en terwijl het kwik stijgt tot 36 °C en het zweet uit de poriën gutst, heeft de brandweer de handen vol met verschillende bos-, heide- en bermbranden.

Bosbrand in Maarheeze

Bosbrand in Maarheeze

Aan de Sterkselseweg in Maarheeze (Noord-Brabant) woedt donderdagmiddag een grote bosbrand. Volgens een woordvoerder van de brandweer staat een bosgebied van ten minste 400 bij 400 vierkante meter (16 hectare) in brand.

Indrukwekkende beelden vanuit Maarheeze.

Indrukwekkende beelden vanuit Maarheeze.

De brand brak rond 13.00 uur uit. Ongeveer honderd brandweerlieden en vijftien blusvoertuigen rukten uit. Zelfs vanuit Limburg werd assistentie opgeroepen. De brandweer verwacht dat de brand zich niet meer uitbreidt. In het bos van Staatsbosbeheer staan veel droge naaldbomen en er is veel water nodig om het vuur te bestrijden. Het nablussen duurt vermoedelijk nog zeker tot donderdagavond.

Met de rook valt het volgens de brandweer mee. Omwonenden die daar last van hebben, krijgen het advies om ramen en deuren te sluiten. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie is aanwezig en zal onderzoek doen als er aanleiding voor is.

Hulpdiensten zijn aanwezig aan de Sterkselseweg in Maarheeze waar een grote bosbrand woedt.

Hulpdiensten zijn aanwezig aan de Sterkselseweg in Maarheeze waar een grote bosbrand woedt.

Vanwege de droogte geldt in Brabant de hoogste risicofase voor natuurbranden.

Schiermonnikoog: duinbrand geblust

Aan de westkant van Schiermonnikoog heeft een duinbrand gewoed. Na anderhalf uur was de brand onder controle. De inzet van een blushelikopter, waar de brandweer om had gevraagd, bleek niet nodig. Het vuur woedde op een terrein van 500 bij 30 meter, zegt een woordvoerder.

De brandweer op het Waddeneiland werd geholpen door het zogenoemde ondersteuningspeloton: speciaal opgeleide boeren met hun eigen landbouwvoertuigen.

Over de oorzaak van de brand kan de woordvoerder niets zeggen: „Het is hartstikke droog op Schiermonnikoog, er zijn veel toeristen en er is een rook- en stookverbod van kracht.”

Loon op Zand: koeien gered

Ook elders in het land laaien vuurtjes op. In Loon op Zand woedt al enige tijd een weidebrand. Vee moest daar in veiligheid worden gebracht.

In natuurgebied Loon op Zand worden koeien door de brandweer met man en macht weggehouden van het vuur.

In natuurgebied Loon op Zand worden koeien door de brandweer met man en macht weggehouden van het vuur.

Op indrukwekkende foto’s is te zien hoe de koeien met hun poten in de verschroeide aarde staan. De brandweer hielp hen op veilige bodem en hield de vlammen bij de beesten weg.

KAART - branden in Nederland in beeld:

Bekijk hieronder de meest belangrijke branden die donderdag in Nederland werden gerapporteerd:

Kaart niet (goed) te zien? Klik hier.

Nieuwegein: brand in berm

In Nieuwegein brandde een deel van de berm van de A27 af. Het is niet duidelijk hoe dat vuur is ontstaan. Soms is een uit een autoraam geworpen sigarettenpeuk al genoeg. Een boer met een gierkar hielp met blussen.

Bermbrand langs de A27 bij Nieuwegein

Bermbrand langs de A27 bij Nieuwegein

Nieuw-Scheemda: berm in de brand

In het Groningse Nieuw-Scheemda is donderdagmiddag een stuk berm in brand gevlogen. Een passant bedacht zich niet en greep zijn brandblusser en startte een blusactie. De brandweer kwam ter plaatse en heeft het verder overgenomen, zo melden omstanders aan De Telegraaf. Over de oorzaak is niets bekend.

Drachten: bermbrand

Ook in Drachten heeft de brandweer de handen vol aan een bermbrand. Hoe die kon ontstaan, is onduidelijk. Zeker is wel dat het verkeer er overlast van ondervond.

Waarschuwing

Woensdag waarschuwde Leo Reyrink, directeur van natuurparkencluster Grenspark Maas-Swalm-Nette, in De Telegraaf nog voor het gevaar van bosbranden in Nederland. Ons land kan een stapje extra zetten, vindt Reyrink. „Door klimaatveranderingen zien we de weerextremen groter worden. Het is belangrijk om ons voor te bereiden.”

Hitte in NederlandLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover