Nieuws/Binnenland
235424158
Binnenland

Hittegolf voorbij; mogelijk nazomer in september

Amsterdam - Het kwik tikt zondag nergens de 25 graden aan en daarmee is de regionale hittegolf na achttien dagen voorbij. Maar de zomergarderobe hoeft nog niet te worden opgeborgen. Al worden de dagen korter en koeler, in september kan het nog wel eens flink nazomeren.

Na augustus is de ergste hitte van de zomer meestal voorbij. Volgens weerbureau Weeronline laat de komende maand periodes met koeler weer zien, maar er zullen zeker ook dagen bij zijn dat het flink warm kan worden. Daarbij kan het 25 graden worden en is zelfs een tropische dag met 30 graden mogelijk. Goed nieuws dus voor fans van zonnig weer, al is het nu nog onzeker hoe warm het precies wordt en hoe lang die nazomerperiodes duren.

Voor zover we kunnen vooruitblikken lijkt het er volgens Weeronline op dat september „dit jaar niet zal uitblinken als herfstmaand”. Buien zullen ons land meestal ontwijken, maar áls het dan gaat regenen, kan het flink plenzen. „Doordat het zeewater warmer is dan normaal kunnen de buien namelijk feller uitpakken. Dat is voornamelijk het geval in de kustprovincies en regio’s rond het IJsselmeer.”

September warmer dan normaal

Naar verwachting is de gemiddelde temperatuur met 15,5 graden één graad warmer dan normaal. Het gaat om de temperatuur van de dag en nacht samen. Kijken we naar de middagtemperatuur, dan komt die aan het begin van de maand normaal gesproken tussen 19 en 21 graden uit.

Naar het einde van de maand ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 17 en 19 graden. Ook zal het naar verwachting een stuk minder gaan regenen dan gebruikelijk. Kortom, kans genoeg op lekker nazomerweer.