Nieuws/Buitenland
2354626
Buitenland

VS dreigt met sancties als Turkije predikant niet laat gaan

Andrew Brunson.

Andrew Brunson.

WASHINGTON - De Verenigde Staten dreigen Turkije met sancties als dat land de Amerikaanse predikant Andrew Brunson niet snel laat gaan. Vice-president Mike Pence maakte deze „boodschap van de president” donderdag bekend.

Andrew Brunson.

Andrew Brunson.

„Als Turkije niet direct actie onderneemt om deze onschuldige man van het geloof vrij te laten en naar huis in Amerika te sturen, dan zullen de VS belangrijke sancties nemen tegen Turkije totdat Andrew Brunson vrij is”, aldus de boodschap.

Een woordvoerder van het Turks ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde met de mededeling dat de Amerikaanse regering er verstandig aan doet te stoppen met de „foute retoriek” en terugkeert naar de „constructieve dialoog.” Ankara accepteert geen „dreigende boodschappen, die totaal niet stroken met onze verbondenheid en de vriendschappelijke relaties tussen onze landen.”

Terrorisme

Brunson, die in Turkije terechtstaat op verdenking van terrorisme, is woensdag onder huisarrest geplaatst na meer dan anderhalf jaar detentie. De vijftigjarige dominee Brunson uit North Carolina woont al al meer dan twintig jaar in Turkije. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in Izmir.

Brunson is onder meer aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. President Tayyip Erdogan houdt de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS verblijft, verantwoordelijk voor de poging hem ten val te brengen.