Nieuws/Binnenland
2355643
Binnenland

Tassenontwerper Munie krijgt meer tijd voor financiering kapitaal onderkomen

Nieuw hoofdstuk Haagse vastgoedsoap

DEN HAAG - De bekende tassenontwerper Omar Munie krijgt van de gemeente Den Haag uitstel om alsnog de financiering voor zijn toekomstige nieuwe onderkomen naast Paleis Noordeinde rond te krijgen. De designer heeft geen eigen vermogen en moet bijna 1 miljoen euro bij elkaar zien te krijgen. Coalitiepartij Groep De Mos is woedend over de coulance van het stadhuis, die de schimmige deal wil doorzetten.

Munie, die zich er op laat voorstaan dat koningin Màxima en Hillary Clinton zijn tassen dragen, zit al bijna een half jaar voor een luttel bedrag anti-kraak in het kapitale herenhuis op het koninklijke Noordeinde, dat in bezit is van de Staat en via de gemeente aan hem wordt doorverkocht. Hoewel de overdracht staat gepland voor 8 augustus, heeft Munie gisteren een maand uitstel gekregen, zo blijkt uit een mail die in bezit is van De Telegraaf. De kwestie is opmerkelijk, aangezien de gemeente eerder stelde dat de financiering al lang rond is. Dat dit niet het geval is, heeft opnieuw kwaad bloed gezet bij coalitiepartner De Mos.

„Dit maakt de schimmigheid rondom de deal wéér groter. Als er enig onderzoek was gedaan naar de solvabiliteit van de beoogde koper, dan had al deze ellende hém en de stad bespaard kunnen blijven”, zegt raadslid Ralf Sluijs. „Iedere Hagenaar die een Ooievaarspas aanvraagt, moet volledig met de billen bloot, maar als je een kapitaal pand aan het Noordeinde wil kopen is dat blijkbaar niet nodig.”

Nadat de ING definitief afhaakte vanwege ’het ontbreken van eigen middelen’, doet de Rabobank, die in een mail stelt geen ’reputatierisico te willen lopen’, onderzoek naar de ethische aspecten van Munies aanvraag. Dit gaat volgens de bank enkele maanden duren. Ook topfiscalist Karim Aachboun, die door Munie in de arm was genomen, is afgehaakt. „Ik ben onvolledig door de heer Munie geïnformeerd. Dit is vervelend om te concluderen, nadat ik uit coulance voor zijn mindere financiële situatie geen kosten in rekening bracht voor de gedane werkzaamheden.”

Het pand naast het paleis wordt voor 1,7 miljoen euro gegund aan Munie, die volgens de gemeente ’met zijn bedrijf en stichting een maatschappelijk belang dient’. Na eerdere raadsvragen van Groep De Mos heeft de gemeente moeten toegeven dat er geen onderzoek is gedaan naar de bedrijfsvoering van Munie. Een andere geïnteresseerde in het pand, sigarenwinkel la Casa del Habano The Hague, heeft een advocaat in de arm genomen om dit onderzoek alsnog te doen. Bij dit onderzoek heeft Munies stichting The Dutch Tulip volgens de raadsman ’ondanks diverse pogingen geweigerd informatie te verschaffen en vragen te beantwoorden’.

Munie, die via particuliere investeerders slechts 50.000 euro heeft, wilde gisteren niet reageren.