Nieuws/Binnenland
23586375
Binnenland

Bouwer jacht Bezos trekt voornemen aanvraag demontage brug in

De Hef in Rotterdam

De Hef in Rotterdam

ROTTERDAM - Scheepsbouwer Oceanco uit Alblasserdam gaat geen aanvraag bij de gemeente Rotterdam doen om de Koningshavenbrug tijdelijk te demonteren. Het middenstuk van de brug, in de volksmond De Hef genoemd, zou eruit moeten om doorgang te verlenen voor een jacht van Amazon-baas Jeff Bezos, dat Oceanco momenteel bouwt.

De Hef in Rotterdam

De Hef in Rotterdam

Verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans heeft van Oceanco een brief gekregen waarin het bedrijf meldt voorlopig geen aanvraag voor de uitname van het valgedeelte van de brug te zullen doen. Met een maximale doorvaarthoogte van ruim 46 meter is De Hef niet hoog genoeg voor het megajacht om eronderdoor te varen.

Volgens dagblad Trouw, dat een beroep deed op de Wet Openbaarheid Bestuur, is Oceanco geschrokken over de ophef die is ontstaan over de aanvraag en de bouw van het naar schatting 500 miljoen euro kostende schip. Het bedrijf zou zich bedreigd voelen en vreest voor vandalisme. De scheepsbouwer wilde donderdag niet op dat bericht reageren.

Er was in februari van dit jaar ophef over het jacht en de doorvaart in Rotterdam. Enkele Rotterdammers uitten hun ongenoegen over het feit de brug moest worden gedemonteerd voor het jacht van Bezos. Via sociale media werd opgeroepen om eieren naar het schip te gooien ten tijde van de doorvaart.

De Koningshavenbrug was begin dit jaar een week lang wereldnieuws toen het voornemen deze te demonteren bekend werd. Berichtgeving over de 95 jaar oude brug verscheen in onder meer in The New York Times, The Guardian en de Franse krant Le Parisien. Ook in de Italiaanse, Spaanse, Duitse en Nieuw-Zeelandse pers was er aandacht voor.

Tekst gaat verder onde de video. Video: Rotterdammers waren in februari boos over het mogelijke besluit.

Hoe de scheepsbouwer de boot nu gaat afbouwen is niet bekend. Een mogelijkheid is om dat op een plek te doen waar de driemaster ongehinderd richting open water kan varen. Het middenstuk van De Hef kan overigens onder strenge voorwaarden wel maximaal twee keer per jaar worden weggehaald om grote schepen door te laten. Dat besloot het Rotterdams college in 2017 nadat scheepswerven daar om vroegen.