Nieuws/Binnenland
2358743
Binnenland

Nederlanders teruggetrokken uit Kidal in Mali

DEN HAAG - De Nederlandse militairen die waren gelegerd in Kidal, een vooruitgeschoven post in Mali, zijn teruggetrokken. Ze kunnen in het ziekenhuis daar niet meer rekenen op goede zorg als hun iets ernstigs overkomt, heeft Defensie geconstateerd.

Het twintigtal Nederlandse verkenners, dat voor de missie van de Verenigde Naties in Mali inlichtingen verzamelt, valt terug op Gao. In die stad, die een stuk zuidelijker en dichter bij de bewoonde wereld ligt, sluiten ze aan bij de overige Nederlandse militairen in het Sahelland.

Over het ziekenhuis in Kidal, waar gewonde militairen zouden worden behandeld door Togolese medici, zijn al langer zorgen. Na het mortierongeval dat twee Nederlandse militairen het leven kostte, concludeerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) dat de zorg voor de Nederlanders in Mali tekortschoot. Defensie houdt vol dat het Togolese personeel tot dusver wel degelijk voldeed, maar dat daar nu verandering in is gekomen. Het Togolese medische team is afgelost door een ploeg die „niet voldoende bekend wordt geacht met de protocollen en derhalve niet getraind in adequate behandelmethodes”, schrijft minister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer.

Het harde oordeel van de OVV, die ook vaststelde dat er van alles niet deugde aan de gebruikte mortiergranaten, kostte toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis de kop. Sindsdien let de Tweede Kamer extra op de medische zorg voor de in Mali gelegerde militairen.

Niet alleen over het Togolese ziekenhuis bleven twijfels bestaan, maar ook over de evacuatiehelikopters die de Verenigde Naties hebben klaarstaan. Ook met die helikopters zijn nog steeds problemen, schrijft Bijleveld, ook al beloofde de VN-missie beterschap. De helikopters zijn door „vertragende VN-procedures” niet in staat om een gewonde snel genoeg naar een behandeltafel te brengen. Daarom bleven de Nederlanders de afgelopen maanden dichter bij hun kamp.

In Kidal blijven alleen een paar mensen van Defensie achter om op de spullen te passen. Nederland overlegt met de VN over een oplossing, zodat de verkenners weer verder kunnen met de operaties vanuit Kidal. Het werk vanuit Gao gaat wel door.