Nieuws/Binnenland
2360222
Binnenland

’Centrum Amsterdam urban jungle zonder gezag’

AMSTERDAM - Het centrum van Amsterdam verandert ’s nachts volgens de gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond in een „urban jungle” zonder gezag. Crimineel geld is er ’leidend’, de politie kan de situatie niet aan en het is er veel te druk, waardoor onveilige situaties ontstaan, schetst de ombudsman in een interview met Trouw.

Zuurmond is tijdelijk aan de rand van het prostitutiegebied aan de Wallen gaan wonen om zelf te ervaren hoe het er daar aan toe gaat. Een van zijn constateringen is dat er ’s avonds veel te veel mensen op de been zijn. „Bij een uitslaande brand of een hartinfarct kunnen de hulpverleners niet ter plekke komen. Mocht de politie al achter een crimineel aan willen, ze komt gewoonweg niet door de massa heen.”

Verder ziet hij onder meer veel illegale taxi’s en bootjes die zonder vergunning passagiers meenemen. Volgens de ombudsman moet gebied voor gebied „de bezem door het centrum”, te beginnen met het Leidseplein.

In een reactie noemt de woordvoerder van de onlangs aangetreden burgemeester Femke Halsema de problemen hardnekkig. Aanpak ervan staat hoog op haar agenda.