Nieuws/Binnenland
2361583
Binnenland

Koelere lucht, regen- en onweersbuien

Net geen landelijk hittegolfrecord

AMSTERDAM - De koelere lucht die Nederland is ingestroomd, vergezeld van regen- en onweersbuien, heeft een eind gemaakt aan de hittegolf die Nederland in zijn greep had. In De Bilt kwam het kwik zaterdag niet meer verder dan 24,2 graden, meldt Weeronline. En daarmee is de kans op een landelijk hittegolfrecord van de baan.

In de rest van Nederland werd het vandaag overdag nog wel 25 graden of warmer, alleen niet in De Bilt en aan de kust, zegt een woordvoerder van het weerbureau.

Nét geen landelijk record

Om de langste hittegolf ooit te meten zou er tot en met aanstaande woensdag elke dag minimaal 25 graden gemeten moeten worden in De Bilt. Nu heeft de De Bilt nog tot 02.00 uur vannacht de tijd om boven de 25 graden uit te komen, maar die kans is uitermate klein.

Van een hittegolf is sprake als er in De Bilt vijf zomerse dagen op rij zijn (maxima 25 graden of hoger), waarvan er minimaal drie tropisch zijn (30 graden of hoger). De huidige reeks warme dagen begon al op 15 juli. Sinds die dag steeg de temperatuur bij het meetpunt op het hoofdkantoor van het KNMI elke dag tot 25 graden of hoger. Afgelopen donderdag meldde het KNMI dat er sprake was van een officiële hittegolf, de eerste in drie jaar tijd.

Wel regionaal record

Er mag dan landelijk geen sprake meer zijn van een hittegolf, regionaal is dat nog wel het geval. In het zuiden en oosten duurt de hittegolf naar verwachting nog tot en met 6 augustus. Daarmee wordt dan een nieuw record van 26 dagen gevestigd.

Komende week is het overwegend droog weer met vooral later in de week veel zon. Maandag is het zeer warm met maxima van 25-27 graden in het westen tot 32 graden in Limburg. Aan het eind van de dag is er kans op een lokale regen- of onweersbui. De dagen daarna neemt de kans op een bui af. Bij veel zonneschijn wordt het 24-27 graden in de kustprovincies en 27 tot 29 graden in het binnenland.