Nieuws/Buitenland
2362110
Buitenland

Doden en schade na krachtige aardbeving Lombok

MATARAM - Het Indonesische eiland Lombok is getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.4. Daarbij zijn volgens de autoriteiten zeker 12 doden en 40 gewonden gevallen en hebben veel gebouwen schade opgelopen.

De beving was zondagmorgen vroeg in de ochtend (plaatselijke tijd), waardoor veel mensen in hun slaap werden verrast. Velen renden in paniek de straten op om neervallend materiaal te ontwijken. Op sociale media zijn beelden te zien van beschadigde en ingestorte gebouwen.

Bent u op Lombok of Bali en weet u meer? Meld u dan via onze Whatsapp-tiplijn

Het zwaarst getroffen gebied is de regio Sembalun in het noorden van Lombok. In dit district ligt de bij bergbeklimmers populaire vulkaan Rinjani. De elektriciteit in die regio is uitgevallen. Ook zijn wegen afgesloten uit angst voor aardverschuivingen. Ook op het naastgelegen eiland Bali, dat populair is bij Nederlandse toeristen, werd de beving gevoeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Een woordvoerder liet weten dat het moeilijk is contact te krijgen met mensen in het gebied omdat de telefoonverbindingen slecht zijn. De Nederlandse ambassade in Indonesië staat in contact met de autoriteiten en volgt de situatie nauwgezet.

De beving had een kracht van 6,4. Daarna waren er bijna tachtig naschokken, waarvan de zwaarste een kracht van 5.7 had. Het epicentrum van de beving lag ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van de stad Mataram en lag op slechts 7 kilometer diepte. Door de geringe diepte is de kans groter dat een beving schade aanricht. Omdat de beving onder land was, is er geen tsunamigevaar, meldde de Amerikaanse Geologische Dienst.Op het eiland zijn meerdere wegen afgesloten uit angst voor aardverschuivingen. Het getroffen gebied is populair onder toeristen. Ook op het naastgelegen eiland Bali, dat populair is bij Nederlandse toeristen, werd de beving gevoeld.

Telegraaf-lezer Jan Bonset laat vanaf Bali weten: „Ik werd vanochtend wakker, mijn bed schudde heen en weer. Blijkt dat er op Lombok een krachtige aardbeving is geweest. Er was geen (reden voor) paniek hier en ben gewoon verder gaan slapen.”

Het leven op Bali gaat dus gewoon door, zegt Bonset: „Er zijn helemaal geen meldingen hier in Novotel Bali Benoa. Noch van het hotelmanagement, noch van de lokale autoriteiten. Er is hier geen ellende dus, maar mijn dochter en ik zijn wel op onze qui vive nu.”