Nieuws/Buitenland
2362111
Buitenland

Rel om vasthouden predikant Brunson dreigt te escaleren

Turkije dreigt met arbitrage tegen VS

Andrew Brunson

Andrew Brunson

ISTANBUL De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Verenigde Staten gedreigd met internationale arbitrage als dat land sancties tegen Turkije uitvaardigt. Een van de mogelijke sancties van de VS zou uitstel of afstel van levering van F-35 straaljagers aan Turkije kunnen zijn. ,,Als dat gebeurt dan spannen we onmiddellijk internationale arbitrage aan", zei Erdogan tegen Turkse media.

Andrew Brunson

Andrew Brunson

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan herhaalde nog dat zijn land niet zal zwichten voor de dreigementen van zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. ,,De Verenigde Staten verliezen een sterke en oprechte partner als ze deze houding niet veranderen", vertelde Erdogan zondag.

De Verenigde Staten hebben eerder deze week gedreigd met sancties tegen Turkije als dat land de Amerikaanse predikant Andrew Brunson niet vrijlaat. Brunson staat in Turkije terecht op verdenking van terrorisme en betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. De vijftigjarige dominee uit North Carolina woont al al meer dan twintig jaar in Turkije. Hij is de voorganger van een kleine protestantse kerk in de stad Izmir.