2364184
Binnenland

Verdronken Michael terug naar Eritrea

De recreatieplas waar de Eritrese jongen om het leven kwam.

De recreatieplas waar de Eritrese jongen om het leven kwam.

Oldenzaal - Vluchteling Michael (11), die vorige week in een recreatieplas bij Oldenzaal verdronk, zal vermoedelijk begraven worden in z’n geboorteland Eritrea. Dat is althans de hartenwens van zijn ouders, die de instabiele natie nog geen twee maanden geleden ontvluchtten.

De recreatieplas waar de Eritrese jongen om het leven kwam.

De recreatieplas waar de Eritrese jongen om het leven kwam.

Het grootste probleem is nu de prijzige repatriëring van het stoffelijk overschot. „In hun cultuur is het gebruikelijk dat je wordt begraven in dezelfde plaats als waar je geboren bent. De zes- tot achtduizend euro die het naar schatting kost, hebben ze niet”, weet buurvrouw Erna Zwiers. Buurtgenoten willen er wel geld voor uitlenen en de gemeente zou ook wat willen bijdragen, zeggen betrokkenen.

Status

Geld alleen lost het probleem van de rouwende ouders echter niet op. Bijkomend euvel is de verblijfsstatus van de vluchtelingen. Want ze mogen niet ’zomaar’ terug van hun eigen regering, denkt Zwiers te weten op basis van de nu bekende informatie. Vandaag hopen ze er via de Eritrese ambassade in Den Haag alsnog toestemming voor te krijgen. „Omdat ze gevlucht zijn, moeten ze eerst nog een soort boetedoening doen. Het is van de zotte.”

Dat de Eritrese familie nu welhaast compleet in Nederland woont, is het gevolg van een gezinshereniging. De verblijfsstatus van een 19-jarige zoon, die sinds ongeveer twee jaar in Nederland woont, maakte dit mogelijk. „We hebben hen echt moeten begeleiden, want ze wisten niets”, vertellen naaste buren Herman en Sonja ter Riet. „We doen er nu alles aan om ze te helpen. Het is allemaal heel schrijnend.” Cru genoeg blijkt de verdronken jongen net voor zwemlessen opgegeven te zijn. Zwiers: „Z’n toekomstige zwemlerares kwam net met – naar eigen zeggen – knikkende knieën een steunkaartje in de brievenbus doen.”