Nieuws/Buitenland
2369261
Buitenland

Engelsen woedend:

Aanslagpleger Manchester door Royal Navy gered

Salman Abedi

Salman Abedi

LONDEN - Engelsen zijn woedend nu blijkt dat de dader van de aanslag in Manchester vorig jaar mei drie jaar eerder door de Royal Navy voor de kust van Libië te zijn gered.

Salman Abedi

Salman Abedi

Een gevalletje stank voor dank dus. ’A sickening act of betrayal’, vat de Daily Mail het sentiment op het eiland samen op de voorpagina.

Salman Abedi zou samen met zijn broer in augustus 2014 op vakantie zijn geweest in Libië toen daar ernstige gevechten uitbraken, aldus Britse media.

Groot-Brittannië stuurde de marine naar het land om Britse staatsburgers te redden. Abedi werd in een groep met ongeveer honderd andere Britten van het strand geplukt door het marinevaartuig Enterprise en naar Malta gebracht. Hij vloog van daaruit naar Groot-Brittannië. Veiligheidsfunctionarissen zeggen dat Abedi toen hij werd gered volgens hen niet geradicaliseerd was.

Abedi blies zichzelf op 22 mei vorig jaar op kort na een concert van de Amerikaanse Ariana Grande. Daardoor kwamen 22 mensen om het leven.

GroenLinks

Europarlementariër voor GroenLinks Judith Sargentini was destijds een warm pleitbezorger voor het redden van deze mensen uit Libië.

Zij was toen verontwaardigd dat de suggestie door sommigen werd gewekt dat er mogelijk terroristen zouden worden geïmporteerd met dit soort acties.