Nieuws/Binnenland
2372323
Binnenland

Rabobank keert miljoen uit aan kluiseigenaren

BREDA - De Rabobank heeft inmiddels een miljoen euro uitgekeerd aan de kluiseigenaren die slachtoffer werden van de spectaculaire kluisroof in Oudenbosch in maart. De Rabobank moet de rest van het geld, minimaal vier miljoen, nog verdelen. Justitie houdt er rekening mee dat de buit in het buitenland is, mogelijk in Kroatië. Eén van de verdachten heeft een band met Kroatië.

Dinsdag werd in de rechtbank in Breda duidelijk dat de twee beveiligers die worden verdacht van betrokkenheid bij de spectaculaire kluisroof vast blijven zitten.

Advocaten van de twee verdachten vroegen de rechtbank tijdens de eerste openbare behandeling van de zaak hun cliënten vrij te laten. Volgens de rechtbank kunnen de verdachten het onderzoek frustreren als ze vrijkomen. Dat is de reden dat het voorarrest blijft duren. Justitie is ook bang dat de twee naar het buitenland vluchten. Dat vond de rechtbank echter niet.

Dieven haalden tussen 2 en 5 maart honderden kluisjes leeg bij de bank en maakten miljoenen buit. Ze zijn meer dan 24 uur binnen geweest. Henri van W. en Agron K. zouden als beveiliger de deur hebben opengezet en het alarm uitgeschakeld. Daardoor konden, zo is het vermoeden van justitie, twee oud-collega’s van hetzelfde beveiligingsbedrijf de kluiskelder leegroven.

Hoewel één van die twee feitelijk nog geen verdachte is, aldus de officier dinsdag. De twee dieven zijn nog spoorloos. Volgens de officier zit één van hen in het buitenland. „Ik kan niet uitsluiten dat de buit daar ook is.”

De dieven vertrokken volgens ’een eerste voorzichtige schatting door Rabobank’ met 4 miljoen aan contant geld en sieraden. Justitie heeft mede om die reden al voor 1 miljoen euro conservatoir beslag laten leggen op huizen en bankrekeningen van de verdachten, zei de officier.

Van W. en K. ontkennen betrokkenheid bij de kluisroof.

De volgende zitting in de zaak is op 2 oktober.