Nieuws
2372619
Nieuws

Aan mijn steiger

Vaarvirus slaat toe

Elvira van der Drift met zoon Josse: „Alle weekeinden zeilen.”

Elvira van der Drift met zoon Josse: „Alle weekeinden zeilen.”

Elvira van der Drift zeilde als kind al en doet dat tegenwoordig samen met haar man. De jongste kinderen zijn ook besmet met het vaarvirus.

Elvira van der Drift met zoon Josse: „Alle weekeinden zeilen.”

Elvira van der Drift met zoon Josse: „Alle weekeinden zeilen.”

’Zodra het zeilseizoen begint, zijn we alle weekeinden bezig doordat de jongste twee kinderen, negen en veertien jaar, wedstrijden varen. De ene in een Optimist, de ander in een Splash. Ik zat ook al jong op het water; toen ik zeven was kochten mijn ouders een zeiljacht waarmee we het IJsselmeer op gingen. Mijn zusje en ik hadden altijd bootjes.

Jeroen is ook aan het water opgegroeid. We leerden elkaar kennen tijdens flottielje zeilen in Turkije. Met z’n tweetjes hadden we eerst een Centaur en een Yngling, maar met kleine kinderen is dat niet zo handig. Daarom gingen we voor een sloep, want dat is een soort grote speelbak voor de kinderen met die hoge rand eromheen. Onze overburen hadden een mooie Van Wijk. Belangrijk was dat een boot niet te veel wiebelt. Officieel is de Van Wijk zeewaardig, dus ze kan wat hebben. Eigenlijk zouden we voor een maatje kleiner gaan, maar na een proefvaart met onze huidige boot waren we verkocht. We hebben alleen de trailer van de Yngling omgebouwd zodat ze erop paste.

Fijn aan een sloep is dat je zó weg bent: kap eraf, motor aan en varen maar. Op de Binnenmaas hebben we prachtig water. Je vaart niet alleen langs tuinen, maar ook langs weilanden en oevers met allerlei watervogels. We gaan regelmatig doordeweeks weg als het lekker weer is. De kinderen vinden het ook heerlijk.

"Wij hebben echte waterkinderen"

Ik zeg altijd: je hebt waterkinderen en graskinderen. Die van mij vallen duidelijk in die eerste categorie. Ze hebben gevoetbald, maar kozen uiteindelijk voor zeilen. Gelukkig hebben ze ouders die het ook gezellig vinden om de weekeinden in Friesland door te brengen. Wedstrijden varen doen wij niet meer. Wel doen we mee aan een jaarlijkse sloepentocht.

Wie weet komt er ooit een zeiljacht. We hebben het weleens over naar een appartement verhuizen als de kinderen groter zijn en dan een boot in het buitenland leggen. Die vrijheid trekt ons.”

Eigenaar

Elvira van der Drift (52), gelukscoach

Bootmerk en -type

Van Wijk 621 Gant

Werf (gebouwd bij)

Van Wijk Maritiem, 2005

Motor

Yanmar 29pk

Geschatte waarde

€35.000

Mooiste reis

„Giethoorn en deWeerribben.”

Toekomstplannen

„Een zeiljacht kopen.”