2373260
Binnenland

Mars vanavond te zien met blote oog

AMSTERDAM - Afgelopen vrijdag keken we massaal naar de (bloed)maan. Nu is er opnieuw goed nieuws voor fans van de sterrenhemel: Mars is vanavond namelijk goed te zien met het blote oog. De planeet stond vijftien jaar lang niet zo dichtbij de aarde als nu.

De afstand is 57,6 miljoen kilometer, niet echt ’dichtbij’ dus. Maar dat is relatief; de afstand kan namelijk maximaal 401 miljoen kilometer bedragen. In 2003 stond de planeet met 55,7 miljoen kilometer nog iets dichterbij, maar dat gaan wij de komende tweehonderd jaar niet weer meemaken.

Het is net als vrijdag hopen op weinig wolken. Bij een heldere hemel kunnen we Mars vanaf circa 22.45 uur bewonderen; de planeet oogt dan zo’n 73 procent groter dan normaal. Ook na middernacht zou Mars nog goed te zien zijn, met name rond 01.30 uur. De grootste kans op goed zicht heb je op een open plek; in de stad is het zicht door de verlichting beperkt.

Mars blijft trouwens ook de komende weken redelijk goed zichtbaar. De planeet, een stip aan de hemel, is heel helder en te herkennen aan de oranjerode kleur.

De volgende keer dat Mars relatief dicht bij de aarde zal staan, is in oktober 2020. Dan is de planeet 62,1 miljoen kilometer van ons verwijderd.